Quantcast

Eltörli a transznemű sportolóknál a tesztoszteronhatárt a NOB

Eltörli a transznemű sportolóknál a tesztoszteronhatárt a NOB

Eddig egységes feminizáló hormonkezelésnek kellett alávetniük magukat, mostantól a méltóságukat figyelembe véve egyéni vizsgálatok lesznek.

Még 2015-ben vezette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), hogy a transz sportolónőknek milyen magas lehet a  tesztoszteronszintjük ahhoz, hogy részt vehessenek az ötkarikás játékokon. Előírták számukra, hogy ha indulni akarnak az olimpián, akkor két évig feminizáló hormonkezelésnek kell alávetniük magukat.

Közülük a legismertebb, Caster Semenya futó például erre nem volt hajlandó.

Az Insider most azt írja, hogy a NOB megszünteti ezt a gyakorlatot, és eltörli a hat éve meghatározott tesztoszteronhatárt, valamint az eddigi rendszert.

Ehelyett innentől kezdve minden egyes transznemű sportolót külön-külön vizsgálnak meg. Személyes vizsgálat alá vetik a női számokban induló transznemű sportolók szervezetét, személyes döntéseket hozva az indulásukkal kapcsolatban.

"Minden sportolónak joga van ahhoz, hogy megkülönböztetés nélkül és az egészségét, méltóságát tiszteletben tartó módon sportoljon. Ugyanakkor a versenysport - és különösen a kiemelt sportesemények - hitelessége az egyenlő versenyfeltételeken alapul, ahol egyetlen sportoló sem élvez tisztességtelen vagy aránytalan előnyt a többiekkel szemben" - idézi az Insider a NOB új dokumentumát.