Quantcast

Rasszizmus

Elnézést kért a színes bőrűeket sértő klipje miatt J Balvin

Elnézést kért a színes bőrűeket sértő klipje miatt J Balvin
© EDWARD BERTHELOT/Getty Images

A rapper új videójában pórázra verve, négykézláb, kutyának sminkelve jelenített meg színes bőrű embereket.

Egy héttel azután, hogy Perra című klipjét eltávolították a YouTube-ról, J Balvin bocsánatot kért az abban szereplő helytelen ábrázolás miatt. A kolumbiai rapper szeptemberben megjelent zenei videójában két fekete nőt sétáltatott pórázon, több fekete bőrű szereplőt kutyának sminkeltek, és a dalban közreműködő dominikai rapper, Tokischa is négykézláb, egy kutyaházban adta elő a saját zenei betétjét.

„Szeretnék bocsánatot kérni mindenkitől, akit megsértettem, különösen a fekete közösségtől. Én nem ilyen vagyok. Kiállok a tolerancia, a szeretet és a befogadás mellett” – írta Instagramon közzétett bocsánatkérésében J Balvin.

A kolumbiai alelnök is tiltakozott a klip ellen

A rapper a latin zenei műfaj jelenlegi legnépszerűbb előadóinak egyike, világszerte több mint 35 millió eladott lemezzel büszkélkedhet. Perra című dala (melynek címe magyarra fordítva annyit tesz: R*banc) hatodik stúdióalbumáról származik.

Ahogy a BBC is emlékeztet, a dal megjelenése után rengeteg kritikát kapott, Kolumbia alelnöke és kancellárja, Marta Lucía Ramírez például szexistának, rasszistának, sovinisztának és nőgyűlölőnek kiáltotta ki az alkotást. A magas rangú vezető nyílt levélben emelt szót az afroszármazásúak kutyaként való ábrázolása ellen, és arra biztatta a zeneipari szereplőket, írják alá azt a petíciót, amely különböző kötelezettségvállalásokat tartalmaz a nők jogainak előmozdítására, és az ellenük irányuló erőszak megelőzésére.

A múlt héten J Balvin édesanyja egy kolumbiai hírcsatornának nyilatkozva elmondta, megszidta fiát az új dala miatt. „Nem is tudom, mit mondjak. Nem láttam sehol az én Josémat.” J Balvin üzenetében végül édesanyjától is elnézést kért.

Szatírának szánták

A dalban közreműködő Tokischa a Rolling Stone magazinnak adott interjújában arra is kitért, hogy a klip nagyon koncepciózus volt, de beismerte, a vizuális megjelenítés sérthetett egyeseket. „Ha van egy dal, ami a kutyákról szól, akkor megteremtjük hozzá azt a világot – magyarázta. – Megértem az emberek értelmezését, és őszintén sajnálom, hogy megsértettük őket. Ugyanakkor a művészet kifejezés. Egy világot teremt.” Az előadó menedzsere és a videó rendezője hozzátették, a klipet szatirikus ábrázolásnak szánták, a „perra” (a szó spanyolul kutyát és k*rvát is jelenthet) szó több kontextusára, valamint a Dominikai Köztársaság elszegényedett negyedeiben élők társadalmi megítélésére utalva.