Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rasszizmus

Hatalmas botrányba keveredett Vilmos herceg keresztanyja

2022. december 01.

2 perc olvasás

Kurucz Barbara
botrány angol királyi család királyi család rasszizmus Vilmos herceg
Hatalmas botrányba keveredett Vilmos herceg keresztanyja
© Fotó: WPA Pool / Getty Images

Vilmos herceg keresztanyja, Lady Susan Hussey a rasszista megjegyzése miatt kényszerült magyarázkodni, és visszavonulni. 


Lady Susan Hussey régóta közeli kapcsolatban áll a királyi családdal, sokáig II. Erzsébet királynő egyik udvarhölgye volt, emellett ő Vilmos herceg keresztanyja. A hölgy a Buckingham-palotában tartott fogadáson tett megjegyzése miatt kényszerült bocsánatot kérni, a tapintatlan viselkedésével pedig sokakat feldühített. 

Ezzel okozott botrányt Vilmos herceg keresztanyja

Lady Susan II. Erzsébet királynő halála után is megőrizte a királyi családban betöltött szerepét. Egyike volt a legfontosabb palotasegítőknek, közel állt a családtagokhoz, így rendszeresen megjelent a Kamilla királyné által rendezett eseményeken. Az uralkodó hitvese pár nappal ezelőtt fogadást rendezett, ahol különféle civilszervezetek, alapítványok vezetőit fogadta. 

Itt hangzott el egy eléggé furcsa beszélgetés Lady Susan és Ngozi Fulani, a Sistah Space alapítvány vezetője között. Ngozi sötét bőrű, így Lady Susan társalgás közben megkérdezte tőle, hogy honnan származik, majd mikor közölte, hogy az Egyesült Királyságból, Vilmos herceg keresztanyja tovább kérdezősködött, főként az érdekelte, hogy Afrika melyik részéről jött. 

vilmos-herceg-botrany-2022
Katalin hercegné és Lady Susan Fotó: Max Mumby/Indigo / Getty Images

A beszélgetés a két nő között rendkívül kellemetlen volt, a Buckingham-palota pedig szinte azonnal bejelentette, hogy kivizsgálják az ügyet. A vizsgálatba szeretnék bevonni Ngozi Fulanit is, mivel úgy vélik, hogy fontos a véleménye.

A közleményben bejelentették, hogy Lady Susan azonnal lemondott a tisztségéről, és a továbbiakban semmilyen szerepet nem tölt be a Buckingham-palotában. Ám a helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy a rasszista megjegyzés egy olyan eseményen hangzott el, ahol a nők elleni erőszak volt a fő téma. 

A botrány után Vilmos herceg is megszólalt, a következőket mondta

Nagyon csalódott voltam, amikor meghallottam, hogy az egyik vendéggel mi történt tegnap este a Buckingham-palotában. Nyilvánvalóan nem voltam ott, de a rasszizmusnak nincs helye a társadalmunkban.

A királyi család szakértői szerint nagyon rosszkor jött ez a botrány az udvar számára, hiszen Károly királynak most először kell megbirkóznia egy ilyen jelentőségű üggyel, Katalin és Vilmos pedig először látogatnak az Egyesült Államokba, mint a walesi hercegi pár. Sokan várják, mit lesz Károly király reakciója, hiszen azt mondta, hogy egy modern, elfogadó monarchiát szeretne. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves