Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A fülben is megjelennek a rák jelei

2023. július 19.

2 perc olvasás

ELLE

fül rák rákbetegség tünet
A fülben is megjelennek a rák jelei
© Shutterstock

Íme, milyen tüneteket okoz a rák a fülben. 


Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a rák, mennyire alattomos betegség. A füldaganatok kialakulhatnak a külső fülben bőrrákként, a belső fülben, amit akusztikus neuromának neveznek vagy a középfülben, mint glomus tympanicum. A jó hír, hogy a legtöbb füldaganat jó indulatú, de halláskárosodást még okozhatnak.

Mi is az a füldaganat?

A füldaganat abnormális sejtek tömege vagy csomója, amely a fülben képződik, sajnos egy részük rosszindulatú, rákos eredetű. A nem rákos füldaganatok elzárhatják a hallójáratot, ami fülzsír felhalmozódásához vezethet. A rosszindulatú daganatok esetében azonban már nagyobb a probléma. 

A fülrák ritka

A legtöbb rák, amely a fület érinti, bőrrák. A bőrrák először a külső fülben jelenhet meg, és több fajtája lehet: bazális sejtes karcinóma, melanóma vagy laphámrák. A közép- vagy a belső fület közvetlenül érintő rákok még ritkábbak. Fontos beszélni arról is, hogy ceruminos adenoma képződik a fülzsírt termelő sejtekbe. Ez a rák nem terjed, de elpusztíthatja a hallójárat egyes részeit.

Ezek a füldaganatok jelei 

  • Szédülés vagy egyensúly problémák
  • Fülvérzés vagy váladékozás
  • Fülfájás
  • Fejfájás
  • Halláskárosodás
  • Nem gyógyuló seb
  • A bőr elszíneződése, anyajegyek megváltozása
  • Csengés a fülben

Így diagnosztizálható

A ciszta és a füldaganat egy rutinvizsgálat során is kiderült, de ezután szükséges elmenni hallásspecialistához, valamint a biopszia elvégzése azért kell, hogy kizárhassák a rosszindulatú daganatot. Az orvosok ezt követően tudják felállítani a diagnózist. A CT és MRI szintén segít, hogy sikerüljön diagnosztizálni a problémát.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves