Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

A torokrákot egy gyakori reggeli tünet is jelezheti

2023. december 12.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség torokrák
A torokrákot egy gyakori reggeli tünet is jelezheti
© Shutterstock

Nem tűnik veszélyesnek, de a torokrák jele is lehet ez a sokaknál megjelenő tünet.


Sokan azt gondolják, a torokrák már az elhelyezkedéséből fakadóan is könnyen és hamar diagnosztizálható, ám ez sajnos egyáltalán nincs így.

Mivel általában a garatban vagy annak környékén alakul ki, előbb-utóbb komoly tüneteket okoz, és akadályozhatja az evést, illetve a beszédet, ám ez sokszor már csak a betegség előrehaladott állapotában jelentkezik.

A kezdeti tüneteket egyesek hajlamosak elbagatellizálni, pedig mint a legtöbb daganatos betegség esetében, itt is nagyban befolyásolja a kezelés sikerességét a korai diagnosztizálás.

A torokrák legelső tünetei

Bizonyos tünetek megtévesztőek lehetnek, ezek közé tartozik a reggel, felkelés után tapasztalható rekedtség, vagy a hangképzést illető egyéb rendellenesség, amely a torokrák megtévesztő jele lehet. Különösen a dohányosok vannak kitéve ennek a veszélynek, akiknél a rekedtség és a köhögés gyakran előfordul, és sokszor nem veszik komolyan ezeket a tüneteket.

Könnyen összetéveszthető egy gyorsan múló légúti betegséggel is, és bár tény, hogy a rekedtséget kevésbé veszélyes kórállapotok is előidézhetik, de a hosszabb ideje fennálló hangképzési probléma gyanúra adhat okot.

torokrak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Ezen kívül az alábbi tünetekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani:

  • torokfájás
  • légszomj
  • tartós köhögés
  • vér felköhögése
  • nyelési nehézségek
  • gombócérzet a torokban
  • tapintható csomók kialakulása a nyak vagy a torok környékén
  • hirtelen és indokolatlan fogyás

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet vagy többet is tapasztal, haladéktalanul keresse fel az orvosát, ugyanis csak a megfelelő vizsgálatok deríthetnek fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves