Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Cancer

A rák egyik tünete a torokban jelentkezhet

2023. október 19.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek torok
A rák egyik tünete a torokban jelentkezhet
© Shutterstock

A rák a torokban is megjelenhet. 


Ősszel mindig gyakoribbak a megbetegedések, így egyáltalán nem meglepő, ha valaki makacs torokfájással küzd. Ha azonban a probléma hosszú ideig fennáll,  és nem múlik el, akkor bizony elképzelhető az is, hogy a rák áll a háttérben. Íme, a legfontosabb tudnivalók. 

A torokrák fontos tünete

A torokfájás vagy kellemetlen érzés, amely nem múlik el, a torokrák egyik leggyakoribb tünete. Ezenkívül azonban még más jelek is rávilágíthatnak arra, hogy baj van. A torokban lévő rák hatással lehet a hangra is. Lehetséges, hogy a beteg hangja másmilyennek tűnik, rekedtebb vagy úgy hangzik, mintha állandóan meglenne fázva. 

Ezek is fontos jelek 

A torokráknál még ezek a tünetek jelentkezhetnek:

  • légszomj
  • vér köhögése
  • nyelési nehézségek
  • olyan érzés, mintha valami elakadt volna a torokban
  • csomók a nyakban vagy a torokban

Fontos a prevenció

A garat- és gégerák fő okai a dohányzás és az alkoholfogyasztás lehetnek. Tehát a dohányzás abbahagyása és az alkoholfogyasztás mérséklése jelentősen csökkenti a torokrák kialakulásának kockázatát. A változatos, vitaminokban gazdag étrend szintén segíthet a megelőzésben, valamint a genetika is szerepet játszik, különösen veszélyeztettetek azok, akiknek a családjában már volt torokrákos eset. A betegség lefolyása függ az egyéni körülményektől, például a torokrák típusától és elterjedtségétől, a beteg életkorától, kórtörténetétől és általános egészségi állapotától.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves