Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Trükkök

Mutatjuk, így készül otthon a tökéletes olasz pizza

2024. november 11.

3 perc olvasás

ELLE

otthon trükkök pizza
Mutatjuk, így készül otthon a tökéletes olasz pizza
© Freepik

A pizza elkészítése elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, pedig...


Veled is előfordult már, hogy az otthon készített pizza nem lett olyan ropogós, mint az étteremben? Bizony, a pizza elkészítsée hirtelen nagyon könnyűnek tűnhet, pedig valójában néhány kulcsfontosságú részlet figyelmen kívül hagyása akár végzetes is lehet. Na, de nyugi, ha elkerülöd az alábbi hibákat, akkor az otthon készítet pizzád éppen olyan lesz, mintha egy olasz pizzázóból rendelted volna. 

Túl sok sajt 

Közkedvelt tévhit, hogy a sajt nem lehet túl sok, de nemes egyszerűséggel ez nem igaz. A túl sok sajt, különösen a mozzarella túl sok folyadékot ereszhet ki magából, aminek következtében a tészta túl puha lesz és veszít a ropogósságából. Ugyanez igaz a félkemény sajtokra, például a goudára, melynek túlzott mennyisége nagyon átitathatja zsírral a tésztát. Szóval csak csínján a sajtokkal, még akkor is, ha nagyon szereted. 

A tészta nyújtása 

A tészta kinyújtása a pizzakészítés egyik legfontosabb lépése. A lényeg, hogy finom mozdulatokkal nyújtsd ki a tésztát, hogy az rugalmas és légies maradjon. Semmiképpen ne használj hengert, a kezeddel végezd el a nyújtást, máskülönben elveszítheti a kívánt könnyedséget. Arra is ügyelj, hogy a tészta szobahőmérsékletű legyen, mert úgy könnyebb szakadás nélkül nyújtani. 

Túl sok feltét 

A túl sok feltét sem jó, mivel a tészta nem sül megfelelően és nem lesz elég ropogós. A több összetevő miatt ugyanis nagyobb lesz a súly, valamint a nevesség, ami miatt a tészta lágy marad. A legjobb, ha a pizza egyes részei feltét nélkül maradnak, így a tészta képes lesz lélegezni, és megőrzi ropogósságát. 

Nem megfelelő sütési hőmérséklet 

A tökéletes házi pizza egyik legnagyobb titka, hogy a sütés előtt jól fel kell melegíteni a tepsit. Helyezd a tepsit a sütőbe és alaposan melegítsd fel, ezután óvatosan helyezd rá az előkészített pizzát és süsd meg. Ez a trükk biztosítja, hogy a tészta alsó része is egyenletesen süljön meg, a ropogósság pedig garantált. A pizzériákban egyébként 300 fok körüli hőmérsékleten sütik a pizzát, ez otthoni sütőknél nem mindig lehetséged. A hasonló hatás érdekében azonban melegítsd elő a sütőt minimum 220 fokra, így a pizzád mindössze 10-12 perc alatt tökéletesre sül majd. Ha extra ropógosságra vágysz, akkor süsd a pizzát a sütő legalsó szintjén. 

(via)

Neked ajánljuk

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves