Az avokádó az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb élelmiszer, amit csak ismerünk, de a kiválasztása során nem árt körültekintőnek lenni.
Hiszen nincs is annál bosszantóbb, mint amikor felvágod és a olyan kemény, mint a kő, vagy kiderül, hogy túlérett és a már használhatatlan. Persze jogosan merülhet fel benned a kérdés, a boltban hogyan tudod kiválasztani a tökéletes avokádót? Cikkünkből most megtudhatod, ugyanis eláruljuk, mire érdemes figyelni a vásárláskor.
Az avokádó héjának a színe első körben árulkodó lehet. Amikor az avokádó még kemény és éretlen, akkor általában a héja élénk zöld színben pompázik. Ahogy érik be, a zöld fokozatosan sötétedik, majd végül barnás-feketés árnyalatot vesz fel.
A vásárlás során az avokádót célszerű egy kicsit megnyomkodni, de ezt ne az ujjaddal, hanem inkább a tenyereddel tedd meg. Ha az ujjaddal nyomkodod, akkor sérülések keletkezhetnek a gyümölcsön, ami miatt hamarabb tönkremehet. A tenyeres ellenőrzés kíméletesebb: finoman fogd meg az egész felületén, ha pedig enyhe rugalmasságot érzel, és nincsenek puha foltok rajta, akkor valószínűleg az avokádó tökéletes.
Ha több napra tervezel avokádót venni, akkor válassz vegyesen kemény és enyhén puha példányokat. A kemények otthon beérnek, míg a puhák azonnal fogyaszthatók. Ezzel a trükkel elkerülheted, hogy a túlérett gyümölcsök a kukában landoljanak.
Ha már otthon felvágtad az avokádót, akkor a barnulás megelőzésére cseppents rá friss citrom- vagy limelevet, majd csomagold be fóliába, vagy zárd le egy légmentes dobozban. Így még 1-2 napig megőrzi frissességét és színét.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!