Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Védelem a bacik ellen

5 dolog, amit minden nap meg kell tisztítanod az otthonodban

2023. október 08.

2 perc olvasás

ELLE

takarítás tisztítás
5 dolog, amit minden nap meg kell tisztítanod az otthonodban
© Shutterstock

Ezt az 5 dolgot érdemes minél gyakrabban megtisztítanod az otthonodban.


Lássuk be, hogy minden nagyon gyorsan piszkos lesz, ha nem vigyázunk. Fontos azonban, hogy az otthonunkban ügyeljünk a tisztaságra, hiszen később egészségügyi következményei is lehetnek, ha nem távolítjuk el a kórokozókat és a baktériumokat. Íme, az 5 házatartási tárgy, amire minden nap ráférne a takarítás.

1. Szivacsok

A mosogatónál használt szivacsokat minden nap érdemes megtisztítani kevés vízzel és szódabikarbónával, hogy hosszú távon tiszták és frissek maradjanak. A szivacsok állandó használatban vannak, hogy letöröljük a szennyeződéseket, de épp ezért rájuk fér a tisztítás. 

2. Edények

Nagy hiba egész éjszakára a mosogatóban hagyni a koszos edényeket. Az élelmiszer maradékok és a víz a tökéletes összetevők a baktériumok szaporodására. . A National Sanitation Foundation (NSF) szerint a konyhai mosogatók a legmagasabb baktériumkoncentrációt tartalmazzák az otthonokban. Annak, aki teheti érdemes mosogatógépet beszerezni, mert a legbiztonságosabb és egyszerűbb mód az edények tisztítására.

3. Kulcsok

Meglepő módon az autók és a ház kulcsai nem annyira piszkosak, mint a WC-ülőke, ám ettől függetlenül tele vannak olyan baktériumokkal, amelyek meg akarják támadni az immunrendszert. A legjobb módszer: melegvíz, egy csepp mosogatószer és egy régi fogkefe a tisztításhoz

4. Telefon képernyő

Amerikában átlagosan 47-szer nyúlnak hozzá az emberek a telefonjukhoz egy nap alatt, ami elegendő időt ad a baktériumoknak arra, hogy megtelepedjenek. Egy 2017-es tanulmány szerint 17 000 bakteriális génmásolatot fedeztek fel középiskolások mobiltelefonjain. Az alkoholos törlőkendő segíthet a baktériumok elpusztításában, valamint abban, hogy tovább terjedjenek.

5. Konyhapult

Az egyik leggyakrabban használt felület a lakásban. Fertőtlenítő szivacs és konyhai tisztítószer segítségével azonban könnyen tisztává lehet varázsolni, és ez a folyamat maximum 3 percet vesz igénybe, ha minden nap megtesszük. 

+1 Távirányító

2012-ben az Amerikai Mikrobiológiai Társaság tanulmányt végzett a szállodai szobák távirányítóiról, és megállapította, hogy ezek az eszközök vannak tele leginkább baktériumokkal. Alkohollal bedörzsölve gyorsan és egyszerűen fertőtlenítheti a távirányítót. Csak egy keveset kell önteni papírtörlőre, és alaposan meg kell tisztítani.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves