Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Hihetetlen összefüggést találtak a limfóma és a tetoválás között

2024. május 28.

3 perc olvasás

ELLE

betegség rákbetegség tetoválás limfóma
Hihetetlen összefüggést találtak a limfóma és a tetoválás között
© Shutterstock

A tetoválások növelhetik a limfóma kialakulásának esélyét? 


A tetoválások napjainkban is nagyon népszerűek, ám most fontos dologra figyelmeztetnek a kutatók. Sokat lehet hallani a limfómáról, a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedésről. Most egy svédországi tanulmányból kiderült, hogy  a tetovált embereknél 21%-kal nagyobb a kockázata annak, hogy ez a betegség kialakul.

Fontos megjegyezni, hogy a limfóma ritka betegség, és hogy az eredményeink csoportszinten érvényesek. Az eredményeket most más tanulmányokban kell ellenőrizni és tovább vizsgálni, de az ilyen kutatások már folyamatban vannak

– mondta Christel Nielsen, a Lund Egyetem kutatója és a tanulmány vezetője.

Így zajlott a kutatás

Az eClinicalMedicine című szaklapban közzétett tanulmányban 11905 résztvevő vett részt. Az eredményekből az derült ki, hogy a tetoválásnak való kitettséggel kapcsolatos kockázat a diffúz nagy B-sejtes limfóma és a follikuláris limfóma esetében a legmagasabb. Amíg az előbbi egy gyorsan növekvő, gyógyítható rák, amely a fehérvérsejtekből indul ki, addig az utóbbi lassan növekszik és gyógyíthatatlan. 

Már tudjuk, hogy amikor a tetoválótinta a bőrbe kerül, a szervezet ezt valami idegennek értelmezi, aminek nem kellene ott lennie, és az immunrendszer aktiválódik. A tinta nagy része elszáll a bőrből, a nyirokcsomókba, ahol lerakódik

– magyarázta a szakértő.

Christel Nielsen kiemelte, hogy egyelőre csak találgatni lehet, hogy mi lehet az oka annak, ha a tetoválás, függetlenül a méretétől, alacsony fokú gyulladást vált ki a szervezetben, ami azonban rákot idézhet elő. A tanulmány szerzője szerint azonban a kép ennél sokkal összetettebb, és a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a tetoválótinta kémiai összetételét is felügyelni kell. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal a tetoválótintákat kozmetikumoknak, pigmentjeiket pedig színezékeknek tekinti.

Az emberek valószínűleg továbbra is ki akarják majd fejezni identitásukat a tetoválásokon keresztül, ezért nagyon fontos, hogy mi, mint társadalom biztosítsuk, hogy ez biztonságos legyen. Az egyén számára jó tudni, hogy a tetoválás hatással lehet az egészségre, és hogy az egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulnia, ha olyan tüneteket tapasztal, amelyekről úgy gondolja, hogy összefüggésben lehetnek vele

– tette hozzá a svéd szakember. 

Már született hasonló vizsgálat

Az Amerikai Rákkutató Szövetség nemrég bemutatott egy tanulmányt, amelyben állították, hogy lehetséges összefüggés van a több nagy tetoválás és a vérrák kockázata között. Azoknál különösen nagy volt a kockázat, akik fiatalkorukban tetováltattak. Az amerikai felnőttek közel egyharmadának van tetoválása, ebből 22%-nak több is. Azonban a trend hódít Európában is, Németországban minden ötödik embernek van már tetoválása, de Magyarországon is hosszú ideje népszerű. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves