Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

HOUSE CLEANING

5 háztartási tárgy, amit legalább hetente meg kellene tisztítani

2023. augusztus 26.

3 perc olvasás

Kovács Gréta

lakberendezés lakás tárgy ház takarítás belső terek
5 háztartási tárgy, amit legalább hetente meg kellene tisztítani
© Shutterstock

A napi használatban lévő dolgok mosásán kívül még egy halom olyan háztartási tárgy található az otthonunkban, amiket legalább hetente egyszer meg kellene tisztítani. A szakértők most beavattak minket, melyek is ezek! 


A takarítások során mindenkinek megvan a maga stratégiája arra, hogy pontosan milyen gyakran és milyen sorrendben pakolja össze a szobákat, valamint tisztítja meg az azokban található háztartási tárgyakat. Vannak, akik naponta, mások csak néhány hetente tartanak nagytakarítást, abban azonban minden szakértő egyetért, hogy biztonyos tárgyakat gyakran meg kell tisztítani. Lehetőleg hetente (ha nem gyakrabban), mert olyan sok baci, por és szennyeződés gyűlik rajta össze, hogy az akár meg is betegítheti a szervezetet!

A szakértők szerint az alábbi öt háztartás tárgyat legalább hetente meg kell(ene) tisztítani! 

1. Párnahuzatok 

Logikusnak tűnik, hiszen a párnahuzatok az arc teljes felületével érintkeznek. Rendszertelen mosás, elmaradt tisztítás esetén viszont az összes baktérium rákerül a bőrre, ami enyhébb esetben bőrpírral, pattanások kialakulásával, komolyabb esetekben pedig az immunrendszert is érintő megbetegedésekkel járhat. A szakértők szerint ezeknek a háztartási tárgyaknak a legfontosabb a tisztításuk! 

2. VIZESPALACKOK

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az újratölthető műanyagból és fémből készült vizespalackok, amiket elvileg minden egyes használat után el kellene mosni, nem csak öblíteni. A gyakorlatban a legtöbb embernél ez azonban csak néhány naponta történik meg, addig pedig ugyanahhoz a baktériumokkal teli palackhoz emeled a szádat, ami rosszabb esetben allergiához, irritációkhoz és fertőzésekhez vezethet.

3. ÁGYNEMŰK

Az ágyneműket, a plédeket és a lepedőket, valamint minden olyan anyagot, amivel éjszakánként takarózól, legalább hetente egyszer ki kell mosni – különösen igaz ez a nyáron, mikor nagyobb eséllyel izzadsz bele a lepedőbe. Bár az átvizesedett anyagok megszáradnak, a baktériumok csak úgy nyüzsögnek rajtuk és a tested egészével érintkeznek, akárhányszor csak belefekszel az ágyba,

4. CSAK KÉZZEL MOSHATÓ TEXTÍLIÁK

Legyen szó ruhákról, párnahuzatokról vagy kasmír plédekről, a csak kézzel mosható textíliákat ugyanúgy ki kell mosni, mintha géppel mosnád őket! A szakértők szerint a legtöbb ember viszont ezt elbagatellizálja, ritkábban mossa ki ezeket a dolgokat, ezért a szennyeződések mértéke is egyre csak gyűlik rajtuk. 

5. SZŐNYEGEK

Ha kisállatod van, naponta ajánlott a tisztítása, ha egyedül élsz, akkor hetente-kéthetente bőven elég kiporszívózni. Amennyiben viszont többen is éltek egy háztartásban, elmúlaszthatatlan a szőnyegek heti egyszer teljes körű tisztítása, mert ezekre tapadhat rá a legtöbb kosz, szennyeződés és por az otthonodban. A levegő minősége is sokat javulhat az otthonodban, ha a szőnyegek tisztítására tudatosan figyelsz. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves