Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A rák jelei a szájban is felbukkannak, sokan nem veszik őket komolyan

2023. október 05.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünetek daganatos betegség nyelvrák
A rák jelei a szájban is felbukkannak, sokan nem veszik őket komolyan
© Shutterstock / Andrey_Popov

A rák a szájban is kialakulhat, mégsem egyszerű észrevenni az első jeleket.


A rák sajnos a test számos pontján megjelenhet, és míg egyes területeken viszonylag könnyű felfedezni, máshol hosszú ideig rejtve marad. Ettől válnak még veszélyesebbé a daganatos betegségek, ugyanis mindegyikre igaz, hogy minél korábban kezdik meg a kezelést, annál eredményesebben gyógyíthatóak.

A száj is fokozottan ki van téve a rák veszélyének, ezen belül pedig a nyelvre érdemes nagy figyelmet fordítani, ugyanis a nyelvrák bárkinél kialakulhat.

A rák tünetei a szájban

A torokrák mellett a nyelvrák a leggyakrabban kialakuló típus, amely a nyelvben található sejtek növekedésével kezdődik. A nyelv egy izmokból és idegekből álló szerv, amely kulcsfontosságú a beszéd és a táplálkozás szempontjából, így a nyelvrák az egyén életvitelét jelentősen romboló tényező.

A nyelvet a rák többféle típusa is érintheti, de általában a legfelső rétegben található, ún. laphámsejtekben alakul ki.

Bár előfordulhat, hogy sokáig nem okoz tüneteket, esetleg a fogorvosi vizsgálat során derül fény az elváltozásra, de a nyaki nyirokcsomók duzzadtsága vagy a nyelven kialakuló, és be nem gyógyuló seb intő jel lehet.

nyelvrak-elle.hu
Forrás: Shutterstock / Andrey_Popov

Ezen kívül az alábbiakra érdemes figyelni:

  • piros vagy fehér folt a nyelven, esetleg a száj nyálkahártyáján
  • nem múló torokfájás
  • olyan érzés, mintha valami elakadt volna a torokban
  • a száj vagy a nyelv zsibbadása
  • nehézség, esetleg fájdalom az állkapocsban vagy a nyelvben a rágás, a nyelés vagy a mozgatás során
  • az állkapocs duzzanata
  • a beszédben vagy az orgánumban tapasztalható változások

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet vagy többet is tapasztal, mindenképpen forduljon szakorvoshoz, hogy a megfelelő vizsgálatok elvégzését követően fény derüljön a kiváltó okokra.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves