Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák jele is lehet a folyamatos hízás

2023. július 21.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség hízás
A rák jele is lehet a folyamatos hízás
© Shutterstock

A rák esetében a hízás is előfordulhat.


Ha a rákról van szó, sokan azt gondolják, hogy csak a fogyás lehet az egyik tünet, ám vannak olyan esetek, amikor hízni kezd a beteg. A petefészekrák esetében azonban az egyik tünet lehet a megmagyarázhatatlan súlygyarapodás és a puffadás. 

Ezek az okai

A petefészekráknál azért tapasztalható hirtelen hízás, mert csökken a fizikai aktívitás, ugyanis a betegek még a diagnózis előtt is gyakran fáradtságot tapasztalnak, valamint az étkezésben is változások állhatnak be. Ezt a jelenséget az orvosok gyakran figyelték meg petefészákrákkal küzdő embereknél. A rákkezelés során ez különösen jellemző, ugyanis a szorongás miatt a szokásosnál többet ehetnek a páciensek, valamint bizonyos kezelések is súlygyarapodást okoznak. 

A puffadás is gyakori

Szinte minden nő tapasztalt már puffadást, kellemetlen teltségérzetet a hasában, különösen a menstruáció előtt vagy alatt. Azonban problémát jelent, ha a puffadás már több mint három hete fennáll, és a petefészekrák egyik jele is lehet. 

A petefészekrák egyéb tünetei

  • Fájdalom a hasban vagy a medencében
  • Alvási nehézség
  • Gyakori vizelési inger
  • Szokatlan menstruációs ciklus
  • Emésztési zavar

Fontos kiemelni, hogy a petefészekrák k gyakran észlelés nélkül jut el a későbbi stádiumokba, ezért bárkinek, akinek a kismedencei régiójában kóros fájdalom jelentkezik, forduljon orvoshoz. A rák korai szakaszában történő diagnosztizálás rendkívül fontos a gyógyulás szempontjából.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves