Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

A rák jele lehet ez a fájdalmas tünet a fejbőrön - Nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023. december 20.

2 perc olvasás

ELLE

fejbőr rák rákbetegség
A rák jele lehet ez a fájdalmas tünet a fejbőrön - Nem szabad figyelmen kívül hagyni
© Shutterstock

A rák jele a fejbőrön is megjelenhet. 


Amikor a bőrrákról beszélünk, gyakran az egész test bőrére gondolunk, de megfeledkezünk egy fontos részről: a fejbőrünkről. A fejbőrrák a bőrrák egy kevésbé ismert formája, ami általában a káros ultraibolya (UV) sugárzás hatására alakulhat ki.

Nehezebb észrevenni az elváltozásokat

Mivel a fejbőrt általában haj borítja, ezért nehezebb észrevenni a problémát. Ezért nehézséget okozhat a korai diagnózis felállítása. Ezenkívül a tünetek összetéveszthetők, ugyanis sokan azt hiszik, hogy csak korpásodik a fejbőrük. A fejbőrön lévő bőrrák anyajegynek, fekélynek, sebnek vagy másfajta növekedésnek tűnhet. A fejbőrön lévő növekedések alakja, színe vagy mérete megváltozhat, és viszkethet vagy vérezhet, ami bőrrákra utalhat.

Mutatjuk a legfontosabb jeleket:

  • Tartós vagy nem gyógyuló seb
  • Csomó, dudor vagy furcsa bőrfolt
  • Fekélyképződés, nyílt seb vagy vérzés
  • Változás a hajnövekedésben
  • Megnagyobbodott nyirokcsomók

Ez a helyzet a sebekkel 

A haj eltakarhatja a fejbőrön található sebeket azonban a fájdalmat sok esetben érezni lehet, különösen fésülkődés során, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha nem múlik  el a probléma. A vérzés szintén egy figyelmeztető jel. A hajhullás szintén gyakori, ám ez egy olyan tünet, aminek valóban millió más oka is lehet. A duzzadt nyirokcsomók a nyakon vagy a fejbőr környékén azt jelenthetik, hogy a fejbőrrák elterjedt. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a tüneteket más fejbőr-betegségek is okozhatják, amelyek nem kapcsolódnak rákhoz, de mindenképpen fontos a kivizsgálás. 

A bőrrák kezelése függ a betegség típusától és súlyosságától, valamint rendkívül fontos, hogy keletkeztek-e áttétek. Az önvizsgálat azonban elengedhetetlen. Érdemes legalább havonta egyszer átnézni a testünk minden pontját, különösen azokat a területeket, ahol valami fájdalmat vagy kényelmetlenséget észlelünk. A hátunkra és a fejbőrünkre érdemes megkérni valakit, aki segíthet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves