Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

Mellrákot jelezhet ez a kellemetlen tünet, de senki nem veszi komolyan

2024. január 09.

2 perc olvasás

ELLE

mellrák rák tünetek daganatos betegség
Mellrákot jelezhet ez a kellemetlen tünet, de senki nem veszi komolyan
© Shutterstock

A nők számára a mellrák az egyik legveszélyesebb daganatos betegség.


Ma már viszonylag sok szó esik a nőket érintő egyik leggyakoribb daganatos betegségről, a mellrákról. A szakemberek szerint viszont még mindig sok tévhit övezi a betegséget.

Mindez azért is okoz problémát, mert megnehezíti a betegség felismerését, pedig mint minden rákos megbetegedés esetén, itt is létfontosságú, hogy minél korábban diagnosztizálják. Ez nagyban befolyásolja a kezelés sikerességét is.

A másik problémát pedig az jelenti, hogy bár a mellrák valóban csomók kialakulását okozhatja a mellben, de korántsem ez az egyetlen tünet, amelyre intő jelként kell tekinteni.

A mellrák furcsa tünetei, amelyekre sokan nem gyanakodnak

Fontos leszögezni, hogy a mellben kialakuló daganatok nagy többsége nem rákos elváltozás, ettől függetlenül azonban minden esetben orvoshoz kell fordulni.

Tény, hogy akár a rosszindulatú betegséget is jelezheti egy új csomó megjelenése, vagy a szövetek megvastagodása a mellben, de az is gyanúra adhat okot, ha a mell felületén kiütések alakulnak ki. Ezek az ekcémához hasonlatos piros foltok, de intő jel lehet a kérgesedő, viszkető vagy hámló bőr is, akár a mellbimbón is.

mellrak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Sokan nem veszik komolyan, pedig ezek akár komoly problémát is jelezhetnek, és van néhány egyéb tünet is, amelyekre a fentieken túl nagyobb figyelmet kell fordítani:

  • az egyik vagy mindkét mell méretének vagy alakjának megváltozása
  • folyadékfolyás bármelyik mellbimbóból
  • csomó vagy duzzanat megjelenése bármelyik hónaljban
  • a bőr megjelenésének vagy tapintásának megváltozása, például ráncok vagy gödröcskék, illetve bőrkiütés vagy bőrpír kialakulása
  • a mellbimbó befordulása vagy a mellet érintő bármilyen elváltozás észlelése

A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet vagy többet is tapasztal, az haladéktalanul kérjen orvosi segítséget, mert csak így deríthető fény a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves