Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szokatlan tünetek

A rák egyik jele lehet ez a szokatlan érzés a kezekben

2024. január 16.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség tüdőrák
A rák egyik jele lehet ez a szokatlan érzés a kezekben
© Shutterstock

Még mindig nem eléggé közismert az a tény, hogy a rák olykor egészen furcsa tünetekkel is jelentkezhet.


A krónikus betegségek közül a rák azok közé tartozik, amely elsősorban a magas halálozási aránya miatt annyira ijesztő. Ma már többféle kezelési mód is rendelkezésre áll, ám ezek hatásosságát az is befolyásolja, hogy milyen fázisban diagnosztizálták a betegséget.

Dr. Mike Hansen tüdőgyógyász felhívta a figyelmet, hogy a tüdőt érintő daganatos betegségek egyik formája eleinte akár meglepő tünetekkel is jelentkezhet. Létfontosságú, hogy ezt felismerjék a páciensek, ugyanis így a kezelés sikeressége is növelhető.

A rák nem mindig úgy mutatkozik meg, ahogy sokan várnák

Fontos tudni, hogy a daganatos megbetegedések első jelei akár a tumor kialakulásának helyétől messzebb, a test egy távoli pontján is megmutatkozhatnak. Ezen betegségek közé tartozik a tüdőrák egyik formája is, amely a kezeken is okozhat panaszokat.

A szakember erről így nyilatkozott:

Az elsőszámú figyelmeztető jel egy érdekes tünet, amelyre sokan nem is gondolnak, és nem is tudnak róla, hogy esetleg komoly problémát jelez. Pedig a tüdőrák egyes esetekben a körmök elváltozását és az ujjak vizesedését okozhatja.

A betegség kezdeti fázisában az ujjak vége megvastagodhat, az ujjbegyek megnőhetnek, a körmök pedig meggörbülhetnek. A körömágy feletti bőr a duzzanat hatására kifényesedik és érzékennyé válik, a körmök pedig oldalról nézve teljesen új formát vehetnek fel.

rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakember leszögezte, hogy egyéb állapotok is előidézhetik ezeket a változásokat, de azt javasolja, hogy aki a fenti tünetek közül egyet vagy többet is tapasztal, haladéktalanul keressen fel egy szakorvost, ugyanis csak a teljeskörű kivizsgálás deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves