Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

Rákot is jelezhet ez a gyakori, szemet érintő tünet

2024. március 05.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség szemek
Rákot is jelezhet ez a gyakori, szemet érintő tünet
© Shutterstock

Akár olyan meglepő helyen is megjelenhetnek a rák első jelei, mint a szem.


A legtöbben azt gondolják, hogy a rák általában fájdalmat okoz a test azon pontján, ahol kialakul, de ez a valóságban egyáltalán nem mindig alakul így.

Természetesen maga a fájdalom is jelezheti a problémát, de egyrészt nem ritkán egyéb tünetek is kialakulhatnak, másrészt a test távolabbi pontjain is jelentkezhetnek az első jelek.

Gyakran az okozza a legnagyobb problémát a daganatos betegségek felismerésében, hogy a tünetek nem tűnnek veszélyesnek, így a páciensek hosszú ideig nem is fordulnak orvoshoz. Pedig a korai diagnosztizálás kulcsfontosságú a kezelés sikerességét illetően, ezért érdemes odafigyelni a legkisebb szokatlan jelekre is.

A rák a szemet is érintheti

A szem érzékeny szerv, így bármilyen külső hatásra azonnal a szemhéjak összehúzásával és könnyezéssel reagál. Ha hosszú ideig fennáll a külső hatás, szemirritáció is kialakulhat, és a különböző allergiák is gyakran ezt okozzák.

Ám emellett a szemet érintő daganatos betegségek is okozhatnak ilyen tüneteket, ezért ha hosszabb időn át is fennáll a szemirritáció, illetve nem derül fény semmilyen egyéb kiváltó okra, akkor mindenképp indokolt kivizsgálni, mi okozza a tüneteket.

Ezen kívül az alábbi tünetek is gyanúra adhatnak okot:

  • homályos látás
  • sötét folt a szemben, amely egyre nagyobb
  • részleges vagy teljes látásvesztés
  • az egyik szem megdülledése
  • csomó észlelése a szemhéjon vagy a szemekben, amely folyamatosan növekszik
  • fájdalom a szemben vagy annak környékén
rak-szem-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, haladéktalanul kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves