Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák jele lehet ez a furcsa elváltozás a nyaknál

2023. december 14.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség nyak
A rák jele lehet ez a furcsa elváltozás a nyaknál
© Shutterstock

A rák egyik jele a nyaknál jelentkezhet. Fontos foglalkozni vele.


A rák egy rendkívül alattomos betegség, és rengeteg tünet jelezheti a bajt. A nyakból kiinduló csomót vagy duzzanatot sok minden okozhatja, és nem feltétlen van szó daganatos megbetegedésről, ugyanis a leggyakrabban bakteriális vagy vírusos fertőzések állnak a háttérben. Azonban mindenképpen orvos segítségét kell kérni, ha saját magunkon tapasztaljuk a tüneteket.

Mi okozhat csomót vagy duzzanatot a nyakban?

Mint említettük, a leggyakrabban bakteriális vagy vírusos fertőzések miatt is kialakulhat a furcsa érzés a nyakban. Sokaknál már egy egyszerű torokgyulladás is duzzanattal jár. Emellett azonban fontos kiemelni, hogy pajzsmirigy problémákra is utalhat a nyaki csomó vagy duzzanat megjelenése. Vannak olyan esetek, ahol pedig nyirokcsomóból kiinduló, vagy azokat érintő rosszindulatú daganatok, valamint kötőszövetből, vérerekből, idegekből kiinduló jó- és rosszindulatú daganat miatt van szükségünk azonnali orvosi kezelésre. Most azonban eláruljuk, mi a helyzet, ha a csomók megjelenése nem jár fájdalommal. 

Ez a helyzet Non-Hodgkin limfómával

A Non-Hodgkin-limfóma (NHL) sokféle kórképet magába foglaló betegségcsoport, mely a nyirokszövet speciális fehérvérsejtjeinek, az ún. B- vagy T-limfocitáinak rosszindulatú daganatos megbetegedése. Ennél a betegségnél azonban a nyirokcsomók megduzzadásának az az érdekessége, hogy általában nem járnak fájdalommal, ezért sokan nem is keresnek fel időben szakembert, aki diagnosztizálni tudná a betegséget. Ez a duzzanat megjelenhet a hónaljban is. 

Ezek a tünetek gyakoriak még a Non-Hodgkin limfóma esetén

  • Vérszegénység
  • Torokfájás
  • Láz
  • Nehezített légzés
  • Hasi problémák

Gyógyulási esélyek

A betegség kimenetele nagyon sok mindentől függ, ugyanis minden páciens más. Számít az életkor, az egészségügyi állapot, a limfóma szövettani típusa, valamint a klinikai stádiuma is, ezért az orvosoknak is nehéz pontos véleményt megfogalmazniuk ezzel kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy a korai diagnosztizálás életmentő lehet, ezért érdemes orvoshoz fordulni azokkal a tünetekkel, amelyekről nem tudjuk, hogy mi állhat a háttérben. 

Via

 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves