Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Optikai illúzió

Te mit látsz a képen? Megmutatja, szükséged lenne-e szemüvegre

2022. augusztus 03.

2 perc olvasás

ELLE

marilyn monroe mit látsz a képen Albert Einstein szemteszt látás teszt
Te mit látsz a képen? Megmutatja, szükséged lenne-e szemüvegre
© Pexels/Designecologist

Ez után az optikai illúzió után könnyen lehet, hogy a szemészetre vezet majd az utad.


Természetesen az alapos szemészeti kivizsgálást semmi sem helyettesítheti, de az alábbi optikai illúzió segíthet felhívni a figyelmet arra, hogy ideje lenne megnézetni a látásodat egy szakértővel.

A két híresség, Marilyn Monroe és Albert Einstein fotóinak montázsából készített GIF-et egy idegkutató szakértőkből álló csapat alkotta meg még 2007-ben dr. Aude Oliva vezetésével, kifejezetten a látási és agyi folyamatok tesztelésének céljával.

Ülj normális távolságra a számítógéped képernyőjétől (vagy tartsd kartávolságra a telefonodat az arcodtól), és figyeld meg, mit látsz a mozgóképen.

Ha a legelső másodperctől Albert Einstein fotója rajzolódik ki előtted, akkor jó hírünk van: kiváló a szemed, és valószínűleg minden rendben van a látásoddal.

De ha eleinte Marilyn Monroe közeledik feléd, és csak az utolsó pillanatban jelenik meg Albert Einstein képe, akkor sanszos, hogy nem a legélesebb a látásod, és talán még szemüvegre is szükséged lehet.

Hogyan működik az optikai illúzió?

A titok nyitja, hogy a GIF-ben Marilyn Monroe elmosódott képét Albert Einstein enyhén megrajzolt képére helyezték a szakértők. Így Einstein vonásainak nagy a térbeli frekvenciájuk, amit a rövidlátók csak közelről érzékelnek.

Próbáld csak ki, mi történik, ha közelebbről figyeled a képernyőt: minden bizonnyal így már te is időben látni fogod Einsteint.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves