Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kémprogram

6 jel, hogy valaki kémkedik utánad a telefonodon

2022. szeptember 02.

3 perc olvasás

ELLE

okostelefon telefon kém kémprogram szoftver kártékony szoftver
6 jel, hogy valaki kémkedik utánad a telefonodon
© Unsplash/Fausto Sandoval

Fontos, hogy résen legyél és időben felismerd, ha kártékony alkalmazás, például egy kémprogram támadta meg a telefonodat. Mutatjuk, mik az erre utaló jelek!


Ugyan, ki akarna éppen a te telefonod után kémkedni? – merülhet fel benned a kérdés, ám a válasz az, hogy többen, mint gondolnád. A mai okostelefonokon már szinte minden személyes adatunk elérhető, és sok rossz szándékú ember utazik arra, hogy ezeket megszerezze. De egy mindenre elhivatott ex is okozhat kellemetlen meglepetéseket, főleg, ha nem titkoltad előtte a jelszavaidat.

Szóval nem kell feltétlenül hírességnek vagy politikusnak lenni ahhoz, hogy a te készülékedet is célba vegyék a rosszakarók. Elég egyetlen nem megbízható alkalmazás, amit letöltesz, és máris bejutott a kémprogram a telefonodba.

Íme, a leggyakoribb jelek, hogy a telefonodat megfertőzte egy kémprogram

1) Gyorsan lemerül az akkumulátor

Látszólag indokolatlanul gyorsan lemerül a telefonod akkor is, ha nem nézel rajta egész álló nap videókat? Persze előfordulhat, hogy az akksival van a probléma, de ha a kicserélése után is fennáll a probléma, az mindenképpen gyanús. A háttérben futó kémprogramok felzabálják a készülék energiáját, ezért a szokásosnál gyorsabban merülhet a telefon.

2) Túl sok adatforgalmat bonyolítasz

Ha korlátlan internetelérésed van, akkor jó eséllyel fel sem tűnik, ha az adatforgalmad egyik napról a másikra érezhetően megugrik. Pedig ez is annak a jele lehet, hogy a készüléken kémprogramot futtatnak, aminek működéséhez elengedhetetlen a mobilnet.

3) Túlmelegedik a telefon

Te is tapasztalhattad már, hogy a telefon akkumulátora képes túlmelegedni, amikor egyszerre több, nagy teljesítményt igénylő app (például zene- vagy videólejátszó és GPS) is fut rajta. Ilyenkor kézbe fogva érezni lehet, hogy a készülék melegebb, súlyos esetben akár forró is lehet. Ha ez normál körülmények között is fennáll, akkor lehet, hogy a háttérben futtatott kémprogramok okozzák a gondot.

4) Magától újraindul a készülék

Gyakran előfordul, hogy a telefonod a semmiből újraindul, vagy épp ha te szeretnéd ki-be kapcsolni vagy újraindítani, akkor nem azt csinálja, amit kellene? Bizonyos kémprogramok lehetővé teszik a harmadik fél számára is, hogy távolról újraindítsa a készüléket vagy megakadályozza annak kikapcsolását, szóval ez is intő jel. (De persze az is előfordulhat, hogy a készülék valamelyik tartozéka hibásodott meg, erről szakszervizben tudnak pontosabb információt mondani.)

5) Furcsa alkalmazásokat találsz

Időről időre nem árt, ha átnézed a telefonodat és rendszerezed az appokat. Ez nemcsak a „rendrakás” és a tárhely-felszabadítás miatt fontos, hanem azért is, hogy észrevedd, ha gyanús alkalmazás jelenik meg rajta. A kémprogramok ugyanis lehetővé teszik, hogy az engedélyed nélkül telepítsenek bizonyos appokat a telefonodra.

6) Romlik a telefon teljesítménye

A régebbi modelleknél sajnos teljesen megszokott, hogy egy idő után a telefon már nem olyan gyors, mint újkorában, bizonyos funkciók több időt vesznek igénybe, vagy éppen egy-egy appot már csak nagyon nehezen tudsz megnyitni. Ám ha új és jó állapotban lévő készüléknél is jelentkezik ez a probléma, akkor az gyanúra adhat okot – ilyenkor is a háttérben futó kémprogramok lassíthatják le a telefon teljesítményét. Szintén erre utal, ha a virtuális billentyűzet vagy az automatikus szövegbevitel nem működik megfelelően.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves