Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

food

Kevesebb élelmiszer-hulladék – mesterséges intelligencia a konyhai fenntarthatóságért

2025. november 07.

3 perc olvasás

ELLE

fenntarthatóság mesterséges intelligencia turizmus
Kevesebb élelmiszer-hulladék – mesterséges intelligencia a konyhai fenntarthatóságért
© Shutterstock

Az élelmiszer-pazarlás az egyik legsúlyosabb környezeti kihívásunk, és ebből a szempontból a turizmus az egyik leginkább érintett ágazat – a megoldás kulcsa a technológia, a konyhai kreativitás és a vendégek tudatosabb választásai.

 


Nézzük a számokat: egy átlagos szálloda évente akár 79 000 tonna ételt dobhat ki, a légitársaságok pedig több mint egymillió tonna érintetlen ételt és italt semmisítenek meg. Ez a pazarlás nemcsak gazdasági veszteség, hanem komoly környezeti teher is: a világ üvegházhatású gázkibocsátásának akár 10 százalékáért felelős. Az élelmiszer-pazarlás nemcsak látványos pazarlás, hanem hatalmas rejtett környezeti kárforrás. Minden kidobott falat mögött víz-, energia- és munkaerő-felhasználás áll, amely a kukában végzi. A bomló étel metánt bocsát ki, ami többszörösen erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Egyes becslések szerint a teljes élelmiszer-pazarlás négyszer több káros gázt termel, mint az egész légiközlekedés. A repülőjáratokon kidobott, bontatlan ételek és italok pedig jól mutatják, milyen mértékű a probléma: évente több mint egymillió tonna ilyen szemét keletkezik. De mit lehet tenni azért, hogy kevesebb hulladék végezze a kukában, és mi köze mindehhez a mesterséges intelligenciának? 

 Mesterséges intelligencia a konyhában

A turizmusban gyakori, hogy a konyhákban sokkat több étel készül, mint amennyire valóban szükség van, mert nem pontosan tudják előre belőni, mennyi lesz a kereslet. Ez túltermeléshez és gyorsan romló készletekhez vezet. Az élelmiszer-hulladékot figyelő okos rendszerek kamerákkal és érzékelőkkel rögzítik, mi kerül a kukába, és pontosan lemérik a mennyiséget. Az így gyűjtött adatok elemzésével a személyzet könnyebben felismeri, mely ételekből készül túl sok, vagy mely alapanyagok romlanak meg felhasználás előtt, és ehhez igazíthatja a beszerzést.

 Az alapanyagok maximális felhasználása

Sok vendéglátóhelyen a hozzávalók egy része a tisztítás, darabolás vagy feldolgozás során megy veszendőbe, pedig ezekből értékes alapanyag, vagy éppen kulináris újdonság lehet. A fermentálás, a szárítás és az „újrahasznosított” menük révén a maradékok új életet kapnak: készülhet például halpikkelyből ropogós keksz, görögdinnye héjából savanyúság, vagy maradék kenyérből miso. Ezek a megoldások egyszerre csökkentik a hulladék mennyiségét és különleges íz-élményt kínálnak a vendégeknek.

Fermentálással otthon is sok értékes ételt menthetnünk meg (Fotó: Shutterstock) 

A Komposztálás fontossága 

Az elkerülhetetlen élelmiszer-maradékot sok helyen még mindig egyszerűen a kukába dobják, pedig ezekből értékes erőforrás válhat. A komposztálás mellett egyre gyakrabban alkalmaznak biobomlasztást, azaz egy olyan, zárt rendszert, ami oxigénmentes környezetben alakítja át a szerves hulladékot tiszta energiává, valamint tápanyagban gazdag bio-műtrágyává. Ez nemcsak csökkenti a hulladék mennyiségét, hanem hozzájárul a helyi mezőgazdaság fenntarthatóságához is.

 A büfé újragondolása

A hagyományos, túlterített büféasztalok gyakran több ételt eredményeznek a kukában, mint a vendégek tányérján. Egyre több szálloda dönt úgy, hogy inkább kisebb adagokban, frissen tálalják az ételeket, vagy teljesen áttérnek az étlapról való rendelésre. Ez drámaian csökkenti a kidobott étel mennyiségét, miközben a vendégek továbbra is bőséges választékot élvezhetnek. 

Neked ajánljuk

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Csak a legok...
1

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

2022.08.05. 1 perc olvasás

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

Egy orvos el...
2

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023.06.14. 2 perc olvasás

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2030-ra ez a...
3

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

2022.08.26. 1 perc olvasás

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

Bevezetik a...
4

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

2022.09.01. 1 perc olvasás

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

Te megtalál...
5

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

2022.07.26. 1 perc olvasás

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

A rák egyik...
6

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

2024.01.12. 2 perc olvasás

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

Te megtalál...
7

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

2022.07.13. 1 perc olvasás

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

Két macska v...
8

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

2022.08.18. 1 perc olvasás

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves