Tényleg néhány életmódbeli tényező lehet a hosszú élet titka?
A hosszú élet titka nyilvánvalóan a legtöbb embert foglakoztatja. Szeretnénk tudni, mik azok a tippek és trükkök, amiknek a segítségével akár 100 évig is élhetünk, persze egészségesen. A szakértők a válaszokat rendre a világ úgynevezett kék zónáiban keresik, ahol az emberek gyakran érik meg a minimum 100 évet. A kutatások pedig azt mutatják, számos életmódbeli tényező lehet a hosszú élet titka, egyebek között például az sem mindegy, mit eszünk. Összeállításunkban most megmutatjuk azt a 3 ételt, hozzájárulhat az egészséghez, ezáltal pedig a hosszú élettartamhoz.
A 100 évesek egyik legkedveltebb ételei közé tartoznak a hüvelyesek, amit rostoban gazdag táplálékoz. A hüvelyesekben rengeteg fehérje is található, ráadásul a szakértők úgy vélik, segítik a koleszterin és a vércukorszint szabályozását is, valamint csökkentik az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a rák vagy a különböző szívbetegségek. A hüvelyesek között számos finomság, egyebek között a bab, a borsó és a lencse is megtalálható, melyek rendszeres fogyasztása elősegítheti a hosszú élettartamot.
A 100 évesek konyhájában gyakran megtalálható összetevő az olívaolaj, ami tele van egészségséges, telítetlen zsírokkal. Az olívaolaj rendszeres fogyasztása támogathatja az optimális koleszterinszintet, magas E, valamint K-vitamin és antioxidáns tartalmának hála pedig segíti a gyulladások csökkentésében is. Mindezek együttes hatásának hála minimalizálja a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
A kutatók megállapítása szerint a 100 évesek viszonylag kevés húst (főleg vörös húst) esznek. Inkább a halat és az egyéb más tenger gyümölcseit részesítik előnyben. Ennek elsődlegesen egyébként az az oka, hogy a legtöbb kék zóna az óceán közelében helyezkedik el, így az ott élők viszonylag könnyen hozzá is jutnak friss forrásból ezekhez az élelmiszerekhez. Ennek ellenére persze a finomságok másutt is kaphatók, a fogyasztásuk pedig kimondottan jót tesz az egészségnek. A halak ugyanis omega-3-zsírsavakban gazdagok, melyek erős gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek. Ennek köszönhetően erősítik az immunrendszert és fenntartják az agy, valamint a szív egészségét.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!