Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

A mellrák jele lehet ez a láthatatlan tünet

2023. október 26.

2 perc olvasás

ELLE

mellrák rákbetegség tünetek
A mellrák jele lehet ez a láthatatlan tünet
© Shutterstock

A mellrák tüneteit sokan figyelmen kívül hagyják. 


A mellrák egy rendkívül alattomos betegség. Az egyik fajtája, az invazív lebenyes emlőrák a második leggyakoribb emlőrák típus, de nem mindig alakul ki csomó, és nem mindig jelenik meg a mammográfiás felvételeken. Az invazív lebenyes karcinóma olyan rák, amely a lebenyekben kezdődik, és átterjed a környező emlőszövetekbe. 

Nehéz észrevenni 

A mellrák ezen fajtájának az egyik legfontosabb tünete, hogy megvastagodott vagy megduzzadt az érintett terület. Ezen kívül még fontos jel lehet, hogy úgy tűnik, mintha a mellbimbó megfordult (behúzódott), vagy másképp néz ki. Szintén tünet lehet, hogy elváltozást észlelünk a mellnél, tehát például gödröcskék, horpadások vagy ráncok jelennek meg.

A túlélési esélyek

Minden ember és minden rák más és más. Ha az invazív lebenyes rákot korán kezelik, az ötéves túlélési arány közel 100%. Ha a rák átterjedt a környező szövetekre a mellben, de nem a test más részein, az ötéves túlélési arány körülbelül 93%. Ha a rák máshol is elterjedt a szervezetben, az ötéves túlélési arány körülbelül 22%. Fontos azonban, ha elváltozást észlelünk, akkor minél előbb forduljunk orvoshoz. 

Az invazív lebenyes emlőrák kezelésénél általában az elsődleges opció a műtét, de utána a kemoterápia, radioterápia, hormonterápia vagy célzott terápia, beleértve a monoklonális antitest kezelést is szóba jöhet. Az integratív rákkezelés szintén gyakori kezelési mód ebben az esetben.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves