Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Jelek

A nyelvrák 4 tünete, ami azonnali kezelést igényel

2023. szeptember 12.

2 perc olvasás

ELLE

betegség rákbetegség nyelvrák
A nyelvrák 4 tünete, ami azonnali kezelést igényel
© Shutterstock

A nyelvráknak van 4 fontos tünete, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. 


A nyelvrák a nyelven lévő sejtek növekedésével kezdődik. A nyelvünk nagyon fontos, hiszen segíti a beszédet, az evést és a nyelést. Sok esetben a nyelvrák először nem okoz tüneteket, előfordulhat, hogy csak egy orvos vagy fogorvos találja meg, aki egy szűrés részeként megvizsgálja a szájat rák jeleit keresve.

A 3 leggyakoribb tünet

Amikor a nyelvrák a szájban fordul elő, az első tünet gyakran egy seb a nyelven, amely nem gyógyul be. A másik fontos jel lehet a fájdalom vagy vérzés a szájban, valamint a nyelvben kialakuló csomó vagy megvastagodás. Ezek együttese már figyelmeztet, hogy valami nincs rendben. Amikor a nyelvrák a torokban fordul elő, az első jel a nyaki nyirokcsomók duzzadtsága lehet. Egyéb tünetek közé tartozik a vér köhögése, a fogyás és a fülfájdalom. A száj hátsó részén, a torokban vagy a nyakban is előfordulhat egy csomó.

Íme, a további tünetek

Piros vagy fehér folt a nyelven vagy a szájnyálkahártyán
Torokfájás, ami nem múlik el
Olyan érzés, mintha valami elakadt volna a torokban
A száj vagy a nyelv zsibbadása
Nehézség vagy fájdalom az állkapocs vagy a nyelv rágása, nyelése vagy mozgatása során
Az állkapocs duzzanata
A hang megváltozása

Habár ezeknek a tüneteknek más betegség is állhat a hátterükben, ha a probléma hosszú ideje fennáll, akkor érdemes felkeresni a megfelelő szakembert, hogy biztosan utána tudjon járni a problémának.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves