A legtöbb konyhában lapul egy-egy csokor friss vagy szárított rozmaring.
Azt azonban már csak kevesen tudják, hogy ez illatos mediterrán fűszernövény nemcsak ízesítésre alkalmas, hanem gyulladáscsökkentőként is remekül megállja a helyét. Kutatások szerint a rozmaringban található hatóanyagok olyan enzimeket képesek blokkolni, melyek a szervezet gyulladásos folyamataiért felelősek.
A rozmaring egyik kulcsösszetevője a karnozinsav, egy erős antioxidáns, amely gyulladáscsökkentő hatással bír. Ez a vegyület az, ami képes gátolni azokat az enzimeket, amik a gyulladásos folyamatokat szabályozzák a szervezetben. Ezáltal a rozmaring alapvetően képes lehet mérsékelni a gyulladásos reakciókat, melyek akár az olyan betegségek hátterében is állhatnak, mint a szívproblémák, cukorbetegség vagy ízületi gyulladás. A gyulladások leküzdésén túl a rozmaring a sejtkárosodást is képes minimalizálni, valamint daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, így akár a rákos sejtek növekedését is lassíthatja. Viszont a karnozinsav önmagában nem sokat ér. A rozmaringban található rozmaringsavval kiegészülve viszont már csodákra lehet képes.
A legjobb hír, hogy a rozmaringot könnyebben beillesztheted az étrendedbe, mint gondolnád. Nagyszerű ízt ad ugyanis a sült zöldségeknek, húsételeknek, de levesekbe is remekül passzol, de pácok, mártások aromás összetevőjeként is előreszeretettel alkalmazzák. Sőt, akár rozmaringos teát is készíthetsz belőle.
Áztass be egy friss rozmaringágat forrásban lévő vízzel, majd hagyd ázni 10-15 percig. Ezután adj hozzá friss citromlevet vagy mézet, ami szintén lenyűgöző gyulladáscsökkentő.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!