Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Skandináv modell

Ezért ők a legboldogabbak a világon: 3 dolog, amit a finnek másképp csinálnak

2023. január 23.

4 perc olvasás

Gyulai Bence

skandináv életmod finn finnország
Ezért ők a legboldogabbak a világon: 3 dolog, amit a finnek másképp csinálnak
© Fotó: Shutterstock/Kichigin

Finnország sok tekintetben bezzeg-ország: hát ez az, amiben igazából különböznek a többiektől.


A 2022-es World Happyness Report szerint a világon Finnországban a legboldogabbak az emberek, ráadásul öt éve folyamatosan minden évben ők az elsők. A dobogón ráadásul csak skandináv országok vannak: Dánia a második, Izland a harmadik. Ha erre az az első gondolatod, hogy Magyarország meg biztos az utolsó, akkor tévedsz: Afganisztán az utolsó, 146 ország közül hazánk az 51. helyen áll 2022-ben. (Más kérdés, hogy az EU-n belül tényleg nem túl jó a helyzetünk, bár némileg meglepő módon Görögország és Portugália is mögöttünk áll. Hmm.)

Na de mi lehet a skandináv országok, és elsőrban a finnek titka? Erre kereste a választ egy finn kutató, Frank Martela, hogy mi az hazájuk kultúrájában, honfitársaik életmódjában, ami a pozitív és elégedett világszemléletet erősítheti. Mi az, amit a finnek nem, vagy másként csinálnak? A CNBC számára írt összefoglalója szerint a következő 3 dolog a kulcs.

1. Nem hasonlítgatják magukat a szomszédhoz

A közösségi média is pont ezért olyan káros: egyfolytában azt látjuk, mások milyen boldogok, jómódúak, jófejek, szépek, menők. Igazán magabiztos önértékeléssel kell rendelkezni ahhoz, hogy az ember az Instagram csillogásával szembesülve ne azt a következtetést vonja le, hogy a saját élete ehhez képest egy kész kudarc.

Martela szerint a finnek nagy előnye, hogy teljesen hiányzik a kultúrájukból a gazdagság fitogtatásának szokása: az ország leggazdagabb emberei is nagyjából úgy élnek, mint a többiek, de ha mégsem, azt sem tolják a többiek arcába. Aki sikeres Finnországban, az is ugyanolyan marad, mint a többiek. A boldogság egyik kulcsa, hogy ne ilyen külső és elérhetetlen ideálokhoz mérjük saját magunkat, ne azon kombináljunk, hogy a másiknak vajon miből telik, hanem arra fókuszáljunk, ami minket valóban boldoggá tesz, függetlenül attól, hogy mit csinál a másik.

2. Folyton a szabadban vannak

A finnek feltűnően sok időt töltenek a szabadban, ami annak fényében különösen meglepő, hogy milyen barátságtalan tud lenni az időjárás arrafelé. De az a tény, hogy röoópködnek a mínuszok vagy szakad az eső, nem akadályozza meg a finneket a természet szépségeinek élvezetében. A skandinávok a szabadságuk döntő többségét a természeteben töltik, de nem úgy, hogy elmennek egy tízemeletes szállodákkal teleépített vízpartra, és ott fekszenek egyhelyben, várva, hogy mit hoz nekik a pincér.

Skandináviának nagy hagyománya van a túrázásnak, sátrazásnak, de ha nincs is éppen idő kint aludni az erdőben, a nagyobb városokban is rengeteg a zöld terület, hogy ne múljon el nap anélkül, hogy az ember szembesül a természet megnyugtató, életenergiát adó hatásával. A civilizációs vívmányokról való lemondás arra is remekül emlékezteti az embert, hogy azon a buborékon kívül, amiben hétköznapjait tölti, igazából mennyire nem körülötte forog a világ.

3. Megbíznak egymásban

Egy kísérletben a világ több országában pénztárcákat ejtettek el, és megfigyelték, 12 pénztárcából hányat juttatnak vissza a megtalálók a tulajdonoshoz. Helsinkiben egy kivételével az összes megkerült (a tizenkettediket biztos egy önmagát élelmesnek gondoló turista találta meg). Ez is mutatja, hogy az országban általános bizalom a jellemző: mindenki azt csinálja, ami helyes, és meg is bízik abban, hogy a többiek szintén így járnak majd el.

Ezzel összefügg, hogy mint általában a skandináv országokban, a finneknél is igen alacsony a korrupció, és mint azt már több kutató leírta, minél kevésbé jellemző a korrupció egy országra, annál boldogabbak és elégedettebbek a lakói. Martela szerint fontos, hogy aki a skandináv modellt szeretné követni, bízzon meg a többiekben (persze észszerű határok között), és ami még fontosabb, sose éljen vissza mások bizalmával, hanem tegyen a közösségért akkor is, ha lehet, hogy senki nem fogja észrevenni, vagy neki semmi közvetlen haszna nem származik a dologból.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves