Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Diagnózis

A felnőttkori ADHD 5 jele, ami segíthet a felismerésben

2023. október 17.

3 perc olvasás

ELLE

jelek tünetek adhd
A felnőttkori ADHD 5 jele, ami segíthet a felismerésben
© Shutterstock

Így ismerhető fel a felnőttkori ADHD.


A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) tünetei nagyon szerteágazóak lehetnek felnőttkorban is. Fontos felismerni a felnőttkori ADHD tüneteit, hogy az érintett emberek a megfelelő kezelésben részesülhessenek, ugyanis az állapot hatással lehet a munkára, a magánéletre és a párkapcsolatokra is.

1. Elfelejtett, rossz helyre tett dolgok 

A holmik tárolása, rendszerezése vagy nyomon követése problémás lehet az ADHD-val küzdő emberek számára. Ez azt jelenti, hogy a mindennapi tárgyaikat rossz helyre tehetik vissza, és egy pillanatnyi figyelmetlenség elég ahhoz, hogy elfelejtsék, hova rakták a dolgaikat. Gyakori, hogy állandóan az elveszett tárgyaik után kutatnak, valamint a dolgokat nem megfelelő helyen tárolják, például munkapapírok az autóban, piszkos edények a hálószobában.

2.  Állandó késés

A rossz időgazdálkodás miatt az ADHD-s felnőttek gyakran elkésnek a találkozókról és rendkívül nehéz számukra terveket készíteni a szociális életüket tekintve. Gyakran nem találják a szükséges elemeket az indulás előtt, például a kocsikulcsot vagy a telefonjukat, de gyakori, hogy elfelejtik a dátumokat és az időpontokat. A feladatok elvégzéséhez szükséges időt pedig sokszor rosszul mérik be. 

3. A hallgatás hiánya

A társadalmi interakciók kihívásnak tűnhetnek azoknak, akiknek ADHD-juk van. Nehéz számukra az adott témánál maradni egy beszélgetés közben, valamint a nyomonkövetés sem az erősségük. Ez azt is jelenti, hogy túl sokat beszélhetnek, és nem várják meg, amíg a másik befejezi a mondandóját. Mások testbeszédét nem tudják értelmezni.

4. Idegesség

Az ADHD másik jele felnőtteknél a nyugtalanság. Ez többféleképpen jelenhet meg: a gondolataik szinte elrepülnek, folyamatosan mocorognak, impulzív viselkedés, túlgondolás, ami nehézségekhez vezethet, valamint szinte képtelenek sok esetben egy helyben ülni. Az ADHD-ban szenvedő felnőttek izgatottságát gyakran félreértelmezik figyelmetlenségként. A ficánkolás és az izgalom azonban arra utalhat, hogy megpróbálnak összpontosítani, ha egy feladat nem stimulálja kellőképpen az agyat. Érdekes módon a mozgolódás segíthet a felnőttek összpontosítási és koncentrációs képességének javításában.

5.  Prioritási veszélyek

Az ADHD-s felnőttek szinte mindig elfoglaltak. Ennek eldöntése azonban, hogy melyik feladatot részesítse előnyben, kihívást jelenthet számukra. Sokszor úgy érzik, hogy túl sok mindent vállaltak be, de közben minden feladatot egyformán fontosnak éreznek. Nehéz előre gondolkodniuk, de a határidőket alábecsülik. Keresik az újdonságokat az ismert feladatoknál, amelyek jelentősebbek és relevánsabbak lehetnek. Az ADHD-s felnőttek hajlamosak halogatni a nagyobb összpontosítást és odafigyelést igénylő feladatokat, ami határidők elmulasztásához és munkahelyi problémákhoz vezethet később.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves