Az is kiderült, hogy aki naponta több csészényit fogyaszt ebből a közkedvelt italból, annak 17%-kal kisebb az esélye arra, hogy fej-nyaki rákban megbetegszik.
A Cancer Research UK szerint az Egyesült Királyságban évente körülbelül 12 800 új fej-nyaki rákos megbetegedést regisztrálnak, és körülbelül 4100 ezzel összefüggő haláleset történik az országban. A legújabb tanulmány bár nem bizonyítja, hogy a koffeinmentes kávé önmagában védelmet nyújt a fej-nyaki rák ellen, de az eredmények azt sugallják, hogy hatással van a betegség kialakulására.
„Míg a kávé-, teafogyasztással és a rák kockázatának csökkentésével kapcsolatban már korábban is voltak kutatások, ez a tanulmány arra világított rá, hogy ezek az italok bár a fej-nyaki rák különböző alfajainál eltérő hatásúak, de még a koffeinmentes kávénak is volt némi pozitív hatása” - mondta Dr. Yuan-Chin Amy Lee, a Huntsman Rákintézet és a Utah-i Egyetem Orvosi Karának vezetője. A Cancer című szakfolyóiratban egy kutatócsoport arról számolt be, hogy milyen következtetésre jutottak annak a 14 tanulmánynak az adataiból, amelyek európai, észak-amerikai és latin-amerikai kutatásokra terjedtek ki. Az önkéntes résztvevőknek arról szóló kérdőíveket kellett kitölteni, hogy mennyi kávét, illetve teát fogyasztanak, és itt kitértek a koffeinmentes változatra is, ami igencsak fontossá vált a későbbiekben. A szakemberek 9548 fej-nyaki rákos, illetve 15 783 olyan ember adatait vizsgáltak, akiket nem érint ez a betegség.
Miután figyelembe vettél a nemüket, az életkorukat, a naponta elszívott cigaretták számát, az alkoholfogyasztási szokásaikat, valamint azt, hogy mennyi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, végül arra jutottak a kutatók, hogy azoknál, akik naponta több mint négy csésze koffeinmentes kávét isznak, összességében 17%-kal kisebb az eséllyel alakult ki a fej-nyaki rák megbetegedés, mint azoknál, akik nem fogyasztják ezt az italt. Konkrétan azt találták, hogy ez a szokás összefüggésbe hozható a szájüreg és az oropharynx – a szájgarat a garat középső része, amely közvetlenül a szájüreg mögött található – rákos megbetegedéseinek előfordulásával, vagyis kevesebb esély van rá. Azt is leírták a tanulmányban, hogy a koffeinmentes kávé fogyasztása csak a szájüregi rák esélyét csökkentheti.
Bár a teafogyasztási szokásokat is górcső alá vették, ebben az esetben kevésbé egyértelmű eredményre jutottak. A kutatások szerint napi egy csésze vagy annál kevesebb elfogyasztása összességében 9%-kal alacsonyabb kockázatot jelent a fej-nyaki rákos megbetegedésekre, mint az absztinencia, és különösen csökkenti a rák kockázatát a torok alsó részén. A kutatócsoport megjegyzi, hogy a tanulmánynak vannak homályos részei, beleértve azt is, hogy a tea- és kávéivás önbevallása valótlan lehet, illetve a fogyasztott termékek típusát sem jegyezték fel. Azt is sejtetik a kutatók, hogy azok az emberek, akik gyakran kávéznak és teáznak, nagyobb valószínűséggel kerülik el az egyéb káros magatartásformákat, mint például az alkoholfogyasztást és a dohányzást, és így más okok miatt lehet kisebb a kockázata a rákos megbetegedések kialakulásának.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!