Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

HÁZASSÁG

Mennyi pénzt illik adni az esküvőre nászajándékba? – Most eláruljuk!

2023. május 25.

3 perc olvasás

ELLE

esküvő házasság pénz nászajándék
Mennyi pénzt illik adni az esküvőre nászajándékba? – Most eláruljuk!
© Getty Images

Sokak számára fejtörést okoz, hogy mennyi pénzt illik adni nászajándékba. Most eláruljuk a választ a kényes kérdésre. 


Régi hagyomány, hogy a pár nászajándékot kap az esküvőre, ám az utóbbi években a porcelánkészletek és egyéb használati tárgyak helyett egyre többen választják a pénzt. Persze ez már alapos fejtörést okoz, hiszen nehéz eltalálni, hogy mennyit illik adni. 

Nászajándék vagy pénz? 

Korábban szinte természetes volt, hogy a fiatal pár ajándékot kap az esküvőn. A szülők, közelebbi rokonok nagyobb ajándékot adtak, míg a távolabbi rokonok, barátok étkészletekkel, porcelánokkal vagy egyéb használati tárgyakkal kedveskedtek. Bár az ajándékozás hagyománya még nem halt ki teljesen, sokan - érthető okoknál fogva -, már a meghívóban elrejtik, hogy csinos porcelánok helyett inkább a közös életük beindításához szeretnének támogatást. Ami ebben az esetben pénz jelent. 

Természetesen ez nem törvényszerű, vannak párok, akik továbbra is szívesen fogadják a különféle ajándékokat. Ám nagyon fontos, ha a meghívó nem utal a pénzre, sem az ajándékokra, akkor finoman kérdezzünk rá az esküvő előtt. Ha nem szeretnénk közvetlenül a menyasszonynak vagy a vőlegénynek feltenni a kérdéseinket, akkor a pár közelebbi rokonai, barátai adhatnak tanácsot. Ezzel elkerülhetőek a kellemetlen szituációk, és a sértődések. 

Ha pénz, akkor mennyi? 

Az elmúlt években íratlan szabályként alakult ki, hogy annyi pénzt illik adni a párnak, amennyibe a meghívott vendég fogyasztása került. Korábban ez helyszíntől függően nagyjából 20 ezer forint volt. Ám az elmúlt években sokat emelkedtek az árak, így az egy főre eső fogyasztás sokszor már a 40 ezer forintot is meghaladhatja. Ez persze függ a helyszíntől és az ételektől. 

Fontos, hogy manapság már a legtöbb pár nem számol azzal, hogy feltétlenül visszajön az esküvő ára. Ahogyan azt is tudják, hogy a meghívott vendégek eltérő anyagi helyzettel rendelkeznek. Éppen ezért senki felé nincs elvárás. Amit érdemes kiindulási alapnak venni, az a fogyasztás, ami jelenleg 30-40 ezer forint között mozog. Persze ehhez jön még, hogy mennyire állunk közeli kapcsolatban a párral, az összeg meghatározásánál ezt szintén javasolt figyelembe venni. 

Hogyan adjuk oda? 

Sokan azért nem szeretnek pénz adni, mert személytelen, és furcsán veszi ki magát, ha az esküvőre csak egy borítékkal érkeznek. Szerencsére manapság már rengeteg kreatív módja van a pénz átadásának. Készíthetünk belőle pénzcsokrot, dekoratív képet, vagy akár pillangót, virágot is hajtogathatunk a bankjegyekből. Szintén jó módszer, ha a pénz mellett egy apróbb, jelképesebb ajándékkal is készülünk, amit a pár meg tud őrizni.  

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves