A latte art egy olyan technika, melynek során különféle mintákat hoznak létre a kávéfelületén úgy, hogy habosított tejet öntenek óvatosan az eszpresszóba.
A legelterjedtebb és legnépszerűbb motívum a kávék tetején egyértelműen a szív, amit egy kis gyakorlással akár te is elkészíthetsz otthon. Persze nem mindegy, hogyan csinálod, szóval most jól figyelj, mert felfedjük a titkos trükköt.
Először is mindennek az alfája és omegája maga a kávé lesz. A legideálisabb, ha frissen őrölt kávéval dolgozol, majd abból főzöl egy jó erős eszpresszót. Ez azért nagyon fontos, mert ez biztosítja a gazdag aromát, valamint a krémes textúrát, ami a latte art kulcsa. Ezt követi a tej habosítása, melynek során célszerű minél magasabb zsírtartalmú hideg tejet használni, mert így jobb lesz a habzása. A tej habosításánál nagyon ügyelj a hőmérsékletre: optimális esetben a tejnek 65 fok körülinek kell lennie. A túl magas hőmérséklet nem jó, mert a tej elveszítheti az édességét.
Ha kész az eszpresszó és a habosított tej, akkor nincs már dolgod, mint megpróbálkozni azzal a bizonyos szívvel. A tökéletes kivitelezés érdekében tartsd a tejeskancsót nagyjából a csésze felett 5 cm-rel, majd kezd el lassan, vékony sugárban önteni a tejet, hogy az lesüllyedjen a kávékrém alá.
Amikor a csésze félig megtelt, akkor vidd közelebb a kancsót a felülethez, növeld a tej áramlását, így hozhatod létre a mintát. Elképzelhető, hogy ez elsőre nem fog összejönni, de a latte art gyakorlást igényel, szóval ne add fel! Idővel ráérzel majd és tutira majdnem olyan klassz szív mintával ellátott kávékat dobsz majd össze, mint amiket a kávézókban szoktak.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!