Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Senza panna

Egyszerű tésztarecept: a carbonarában tejszín helyett valami egészen más van

2022. november 14.

3 perc olvasás

Gyulai Bence

recept tészta carbonara
Egyszerű tésztarecept: a carbonarában tejszín helyett valami egészen más van
© Fotó: Shutterstock/SherPhoto

A carbonara az egyik legkönnyebben elkészíthető olasz tészta, meglepően kevés összetevőből. Néhány dologra azért vigyázni kell.


Ha hirtelen nincs más ötleted, csinálj egy jó carbonarát! A római konyha egyik tpikus ételéről van szó, ami Európában valamiért tejszínes verzióban terjedt el, de érdemes az eredeti verziót (is) kipróbálni. Ha nem rémlene, hogy miről is van szó: ez az a tészta, ami nem paradicsomos, de nem is a pesztó, hanem a harmadik. Előnye, hogy ez is nagyon gyorsan kész van és nem igényel különösebb főzőtudományt az elkészítése, mivel alapvetően csak három hozzávaló kell hozzá a tésztán kívül. Mire egy fazék víz felforr és benne (al dentére) megfő a spagetti, nagyjából meg is lehet csinálni a rávaló szószt.

A 3 hozzávaló: sajt, tojás, szalonna

Mind a három hozzávaló igényel egy kis magyarázatot. Először is a sajt Róma környékén elsősorban a pecorinót jelenti, de sokan parmezánnal csinálják, illetve más keménysajt is szóba jöhet. Néhány evőkanál reszelt sajt elég a szószba, amennyit a tojás felvesz.

A tojással kapcsolatban megoszlanak a vélemények még Olaszországon belül is. Elvileg személyenként egy tojást szokás felhasználni, de van, aki egész tojás helyett inkább csak a sárgáját használja, így lehet személyenként két sárgáját is beletenni. (A fehérjét meg félrteszi az ember valami más ételhez.) Sőt, van, aki két tojást számol fejenként. Ha egyszer megcsinálod, utána már tudni fogod, hogy neked hogyan ízlik a legjobban.

A szalonna az eredeti recept szerint fűszeres tokaszalonna, azaz guanciale. Van, aki pancettával helyettesíti, de a lényeg, hogy a szalonnát serpenyőben ki kell olvasztani és egy kicsit meg kell pirítani. Ízlés szerinti mennyiségű szalonna kerülhet a tésztára, a legtöbb olasz recept személyenként 5-10 dekával számol, de persze aki húsimádó, az tehet bele többet is.

Elkészítés – tejszín nélkül

Ha kiolvadt a szalonna, elkeverjük a sajt-tojás keverékben. Ha túl sűrű lett a keverék, akkor ne tejszínnel hígítsd fel (vagy de, csak ne mondd el az olasz imerőseidnek), hanem vegyél egy-két evőkanállal abból a sós vízből, amiben a tésztát kifőzted, hogy a megfelelő állagot elérd. Vigyázz, a szószt ne melegítsd túlságosan tűz fölött, mert még a végén rántotta lesz a tésztaszószodból! Hagyd, hogy krémes állagú maradjon!

A carbonarát frissen őrölt borssal szokás ízesíteni. A sajt és a szalonna gyakran már önmagában is elég sós, ezért sokan plusz sót már nem is tesznek a szószba, főleg akkor nem, ha került bele a tészta főzővizéből.

Videók

Olaszosok nézzék meg mondjuk az alábbi videót, ha látni is szeretnék, hogy a fentiek hogyan valósulnak meg a gyakorlatban.

De ha a nyelvleckétől most eltekintenél, akkor jó hír, hogy Fördős Zé pár éve szintén csinált egy videót a témáról. Az ő receptje annyira originale, hogy egyrészt kolozsvári szalonnát használ hozzá, másrészt a teljes tojást beleteszi szemben a fenti olasz szakáccsal, harmadrészt az originale szóban a g betűt nem dzs-nek ejti ki, hanem g-nek. De persze nem a kiejtés a lényeg, hanem az, hogy milyen finom lesz a tészta – az eredeti Zé-féle carbonarában szerencsendió is van.

(Kiemelt kép: Shutterstock/SerPhoto)

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves