Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Diszlexia

A diszlexia 8 jele, amit a szülőknek nem szabad figyelmen kívül hagyniuk

2024. február 05.

2 perc olvasás

ELLE

szülők diszlexia
 A diszlexia 8 jele, amit a szülőknek nem szabad figyelmen kívül hagyniuk
© Shutterstock

Te mennyit tudsz a diszlexiáról? 


A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar. A legfőbb tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől. Továbbá a számok és a betűk felismerése, leírása szintén problémát okozhat, valamint az érintettek gyakran felcserélhetik vagy ellenkező irányban olvashatják őket. Most eláruljuk, mik a legfőbb jelek kisiskolás korban, amelyek segítenek a felismerésben.

Iskolakezdés után ez tapasztalható a gyerekeknél 

  • betűtévesztések formai (f-t, b-d) vagy hangzásbeli (g-k) alapon
  • betűkihagyások, cserék, a betűk sorrendjének megfordítása
  • gyakori ismétlések, újrakezdések
  • lassú olvasás
  • rossz szövegértés; ha érti, akkor utána nem emlékszik a tartalomra
  • rossz helyesírás
  • dátumtévesztés
  • nehézségek a nyelvtanulásban, rossz nyelvérzék

Nem betegségről van szó 

Fontos tudni, hogy a diszlexia nem egy betegség, hanem az információfeldolgozás egy másik formája. Sokan rácsodálkoznak, de valójában a diszlexiás emberek egy része az átlagnál is intelligensebb, valamint bizonyos területeken jóval tehetségesebb lehetnek, mint a társaik. A lényeg, hogy a diszlexiás gyerekek képekben gondolkodnak, és nem szavakban.

Így lehet segíteni 

Jelenleg nincs gyógyszer a diszlexia kezelésére. Ehelyett hatékony módszerek léteznek, amelyek segíthetnek az olvasásban. A diszlexiás gyermekek képzett szakemberrel együtt új olvasási készségeket sajátíthatnak el. Néha az óra lelassítása több időt ad a diszlexiás gyermeknek a témák feldolgozására. Fontos, hogy a szülő és az iskola együtt segítsen a gyermeknek, hogy sikerüljön felzárkóznia, és megkapja azt az oktatást, amit megérdemel.

A szülők szintén hatalmas segítséget nyújthatnak a diszlexiás gyermeknek, ha rengeteg időt szánnak a hangos olvasására. Fontos az is, hogy a gyerek érezze, hogy egy támogató háttér van mögötte, aki nem próbálja meg sürgetni. Ez segíthet abban is, hogy kevésbé aggódjon vagy féljen az olvasással kapcsolatos tevékenységektől.

Via/Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves