Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Felismerés

Az ADHD egyik meglepő tünete a hajon jelenik meg

2023. október 24.

2 perc olvasás

ELLE

tünetek adhd
Az ADHD egyik meglepő tünete a hajon jelenik meg
© Shutterstock

Az ADHD-nak vannak kevésbé ismert jelei is. 


Habár az ADHD főbb tüneteit sokan ismerik, de vannak olyan jelek is, amelyekről nem feltétlenül gondolják az emberek, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar áll a háttérben. Az újabb kutatásokból kiderült, hogy egy szokás, méghozzá a hajhúzás is fontos jel lehet. 

Ez mondják a szakértők 

Nemrég megállapították, hogy a hajhúzás, az úgynevezett trichotillománia, előfordulhat viselkedési zavarban szenvedő embereknél. A lényeg, hogy az ilyen pszichés eredetű problémánál az ember késztetést érez arra, hogy húzza a haját. A MantraCare szerint a kényszeres zavar az ADHD-val együtt is előfordulhat. Az alábbi dolgokról lehet még felismerni:

  • Valaki nagyon perfekcionista
  • Nehezen tudja kontrollálni az impulzusokat
  • Könnyen elterelhető a figyelme
  • Nehezen tud huzamosabb ideig egyetlen feladatra összpontosítani

Ezt állapították meg az indiai orvosok 

Az indiai orvosok a közelmúltban követték nyomon egy 25 éves ADHD-s nő esetét, aki a fejéből is kitépte a haját. A nő naponta akár 10-szer is kihúzta a haját, mert nyugtalannak érezte magát. Miután megvizsgálták kiderült, hogy már kopasz foltok vannak a fején. A vizsgált beteg súlyos depresszióban és bulimiában, valamint túlzott testmozgással járó falási rohamokban is szenvedett. Az orvosok úgy vélték, hogy a hajhúzás oka a dopamin alacsony szintje, amely egy agyi vegyi anyag, amely szabályozza a hangulatot és a motivációt. Az ADHD-s emberek a vegyi anyag alacsony szintjétől is szenvednek.

Azok az emberek, akiknek kevés a vegyi anyaguk, és ADHD-val is küzdenek, néha olyan cselekvéseket végeznek, amelyek serkenthetik a dopamint, ez egy ismétlődő folyamat, mint például a hajhúzás. Ez lehet egy megküzdési stratégia, amely szabályozza a negatív érzelmi állapotokat, elsősorban a stresszt. A kutatások azt bizonyítják, hogy az ADHD-val küzdők hajlamosabbak az érzékszervi feldolgozási problémákra, ami azt jelenti, hogy szükségük lehet a hajuk meghúzására, mert az jó érzéssel tölti el őket vagy segít nekik összpontosítani.

A trichotillománia hátterében más problémai is állhat, mint a stressz, szorongás, kémiai egyensúlyhiány, hormonszint-változások. Fontos, ha valaki saját magán, egy rokonán vagy egy barátján észleli ezt a kényszeres zavart, akkor ne hagyják figyelmen kívül a problémát, mert idővel következményei lehetnek. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves