Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Csalás

Durva csalás terjed a Google Chrome-mal, így védheted meg az adataidat

2024. június 19.

2 perc olvasás

ELLE

adatok csalás chrome kibertámadás
Durva csalás terjed a Google Chrome-mal, így védheted meg az adataidat
© Freepik

Figyelmeztetést adtak ki a biztonsági szakértők, bajban a Google Chrome felhasználók. 


A figyelmeztetést azt követően adták ki, hogy felfedezék, kibertámadás célozta meg a Google Chrome böngészőt, valamint a Microsoft Word és OneDrive alkalmazásokat. A támadás hamis hibaüzenetekkel próbálta rávenni a felhasználókat, hogy „javításként” telepítsenek fel egy rosszindulatú szoftvert. 

Felugró ablak

A hackerek e-mailben, illetve weboldalakon megjelenő felugró ablakokon keresztül küldenek értesítéseket a gyanútlan áldozatoknak, melyekben azt állítják, hogy a szoftverhiba lépett fel és azonnali, gyors frissítésre van szükség. Persze az egész átverés, a telepítés jóváhagyásával egy olyan rosszindulatú program kerül a felhasználó gépére, amivel a csalók könnyedén ellophatják az adataikat. Éppen ezért a szakértők azt javasolják, hogy mindenki óvakodjon az efféle üzenetektől. Már csak azért is, mert az így telepített szoftver nem csak a magánjellegű adatok kicsalására képes, hanem a kriptovaluták, például a bitcoin ellopására is alkalmas. 

Kifonomult technika

A rosszindulatú, új hackelési technikát a Proofpoint nevű kiberbiztonsági cég tárta fel, aki kiemelték, hogy a hamis hibaüzenet stílusa nagyon kifinomult, mivel úgy tűnik, mintha az operációs rendesztől érkezne az értesítés. A Proofpoint csapata tehát azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy legyenek óvatosak, ha kódok másolására és beillesztésére kérik őket felugró ablakkon keresztül.

Így lehet elkerülni

Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogyan lehet az efféle támadásokat kivédeni? Nos, a biztonsági cég szerint a legjobb módszer, ha a felhasználók a frissétéseket mindig csakis és kizárólag a hivatalos alkalmazásboltokból töltik le. A kiberbiztonsági cég egyébként arra is felszólította a vállalkozásokat, hogy tartsanak képzéseket ebben a témában és összpontosítsanak az észlelésre és a blokkolásra, amely megakadályozza, hogy ezek a hamis javítási üzenet megjelenjenek a felhasználók böngészőjében. 

(via)

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves