Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MEGTISZTULÁS

Minden, amit tudni lehet az Ayahuasca-szeánszról

2022. július 13.

4 perc olvasás

ELLE

szeánsz tea ayahuasca-szeansz ayahuasca-tea DMT
Minden, amit tudni lehet az Ayahuasca-szeánszról
© Shutterstock

Mi is az az Ayahuasca-szeánsz, és mit ígér, ha megfelelő keretek között végezzük?


Az Amazonas bennszülött lakossága szerint az ayahuascát – ami egy szertartásos főzet, amelyet évszázadok óta használnak a testi, szellemi és lelki jólét elérésének érdekében – magukkal a növényekkel való kommunikációból fedezték fel régen. Rövid idő alatt az ayahuasca-szeánsz nemzetközi hírnévre tett szert a belső növekedés erőteljes katalizátoraként, valamint a modern nyugati tudomány érdeklődésének és tanulmányozásának kiemelt tárgya lett. 

Mit adhat az ayahuasca-szeánsz, és mi szükséges hozzá?

Nehéz megmondani, hogy az őslakosok hogyan fedezték fel az ayahuascát, mert a keverék az összetevők nagyon specifikus összességét tartalmazza. Az ayahuasca keverék elkészítéséhez olyan növényeket kell együtt főzni, amelyek erős pszichedelikus dimetil-triptamint (DMT-t, amely egy molekula) tartalmaznak más növényekkel, amelyek MAOI-gátlókat tartalmaznak – ha már csak az egyik is hiányzik, akkor elfogyasztva alig vagy egyáltalán nincs hatása.

Bár a növényekkel való beszélgetés fantáziának tűnhet, számtalan ayahuasca-fogyasztó számol be arról, hogy a főzet lehetővé teszi, hogy valaki kommunikáljon a természettel, a virágokkal és az állatokkal, amellett, hogy felülvizsgálja az életében hozott döntéseit, és felszabadítja a traumák és a függőségek alól az embert. Ez a képesség, hogy a résztvevőket a személyes, mégis mély közösségi utazására vigye egy teljesen új perspektívából, ez az, ami az ayahuasca népszerűségének középpontjában áll.

Megtisztulás és megújulás: Utazás a sötétségből a fénybe

Az ayahuasca elfogyasztásának egyik jellegzetes hatása az úgynevezett „la purga” (tisztítás). Ez természetesen nem az esetek száz százalékában történik meg, de az emberek gyakran legalább egyfajta öblítést tapasztalnak a főzet elfogyasztása után. Míg a tisztítás félelmetes lehet sokak számára, akik az ayahuasca-terápiát fontolgatják, a hagyományos bölcsesség szerint az ayahuasca által biztosított megtisztulási és újjászületési folyamat nagyon fontos lépés. A PTSD-ben szenvedő kábítószerfüggők arról számoltak be, hogy a tisztítási folyamat a megtört én halálát jelenti. Arról számolnak be, hogy amikor átjutottak a másik oldalra, amikor megkönnyebbültek és elengedték a bennük rejlő traumákat és függőségeket, és újjászülettek, immár egy teljesen új életszemlélettel.

Érdekes módon a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a „tisztítás” fiziológiailag is gyógyító hatású lehet azáltal, hogy megtisztítja a testet a férgektől és a parazitáktól mind a hányás, mind az ayahuasca levelekben található parazitaölő alkaloidok révén. Ily módon a fizikai előnyök tükrözik a pszichológiai előnyöket. Az Ayahuasca arra kényszeríti az ivót, hogy szembenézzen a sötétséggel, végleg kiűzze azt, és új szemmel lássa a világot, valamint önmagát.

Az új tanulmányok hitelt adnak a hagyománynak

A nyugati tudomány már elkezdett felfigyelni rá, és tovább tanulmányozni az ayahuasca jótékony hatásait mind hagyományos, mind klinikai környezetben egyaránt. Egy kanadai kutatócsoport például 2013-as tanulmánya során összefüggésbe hozta az ayahuasca használatát az alkohol-, dohány- és kokainfüggőség csökkenésével. A tanulmány egy az övéknél átfogóbb kutatást szorgalmaz az ayahuasca-terápia terén, mint a kábítószerfüggőségből való gyógyulását segítő eszköz.

Az ayahuasca további, hosszú távon is tartós hatásai közé tartoznak az önmegerősítés, a fokozott figyelem fejlődése, és az általános jólét érzése. Az ayahuasca-terápia ezen hatásai mindenki számára előnyösek, de különösen ajánlott és hasznos az ayahuasca-szeánsz a szenvedélybetegek és a traumás betegek számára, akik új utat tehetnek a gyógyulás felé.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves