Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Felnőttkori viselkedészavar

Az autizmus ezekkel a tünetekkel is jelentkezhet a felnőtteknél

2023. november 07.

3 perc olvasás

ELLE

viselkedés felnőttkor viselkedési zavar autizmus
Az autizmus ezekkel a tünetekkel is jelentkezhet a felnőtteknél
© Shutterstock

Az autizmus megállapítása és a diagnózis felállítása egyáltalán nem könnyű feladat.


Sokan úgy gondolják, hogy az autizmus gyermekkorban egyértelmű, így nem fordulhat elő, hogy valakinél csak felnőttként állapítják meg.

Ez azonban nem így van, ugyanis a diagnosztizálás a tünetek súlyosságától és a szülői aggódás mértékétől, illetve a társadalomtól is függ: vajon problémaként kezelik-e az illető viselkedését?

Akiket felnőttként diagnosztizálnak, nagy valószínűséggel képesek az önellátásra, tudnak dolgozni, ez pedig még inkább megnehezíti azt, hogy a környezet felismerje, mikor szükséges segítséget kérni.

Az autizmus tünetei felnőtteknél

Az autista felnőtteknél nem mindig vannak jelen azok a tünetek, amelyek a gyerekeknél autizmusra utalnak. A spektrumon lévő felnőttek többnyire kommunikációs és szociális problémákkal küzdenek, illetve egyfajta kényszeresség tapasztalható náluk.

Az alábbiak mindenképpen gyanúra adhatnak okot, különösen azoknál, akikkel gyerekként már foglalkozott szakember valamilyen viselkedészavar miatt, mert előfordulhat, hogy korábban tévesen ítélték meg az állapotukat.

Szociális problémák

Egy autista személynek kihívást jelenthet egy-egy beszélgetés fenntartása, nem tud koncentrálni az adott témára, hosszú kérdésekre is rendkívül rövid válaszokat ad. Sokszor káromkodhat, miközben gondolatai megfogalmazása során nehézségekbe ütközik. Ugyanakkor meglepően sok részletre emlékszik, például nevekre, helyszínekre, akár évtizedekre visszamenőleg is.

Ismétlődő viselkedésminták

Az autistáknál gyakran megfigyelhető, hogy valamilyen módon stimulálják a testüket nyugalmi helyzetben is, például ütögetik a lábukat, vagy a kezüket dörzsölik, gyakran ritmusosan. Nagy szükségük van az állandóságra, a megszokottaktól való eltérés stresszt és agresszív viselkedést válthat ki náluk. Kényelmes ruhákat választanak akkor is, ha a társadalmi elvárás mást követelne meg. Hangokkal és vizuális effektekkel könnyen elterelhető a figyelmük.

autizmus-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Tervezési/szervezési nehézségek

A legtöbb autista személynek támogatásra van szüksége a hosszú távú célok meghatározásához. Vannak köztük olyanok, akik szétszórtak, ezért sokszor késnek, vagy egyszerűen elfelejtik a megbeszélt találkozót. A részletek mindig megmaradnak, az ismeretek szélesebb körű elsajátítása azonban nehezükre eshet.

A fenti tünetek természetesen sok más állapot esetén is felmerülhetnek, és az autizmus diagnosztizálása egy hosszú folyamat eredménye. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy gyanú esetén mindenképpen kérjék pszichológus segítségét az érintettek, aki a megfelelő módszerekkel képes felmérni, hogy mivel áll szemben az adott személy.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves