Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rákos megbetegedés

Az agytumor jelei is lehetnek az agresszív viselkedés és a fáradtság

2023. július 05.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

rákbetegség tünetek daganatos betegség rákos betegség agydaganat agytumor
Az agytumor jelei is lehetnek az agresszív viselkedés és a fáradtság
© Getty Images

Az agytumor gyakran furcsa tünetekkel jelentkezik, amelyeket a páciensek félreértelmeznek.


Egy 38 éves brit férfinál, Shaun Turnernél agytumort diagnosztizáltak, miután orvosánál azzal jelentkezett, hogy hirtelen megváltozott a viselkedése.

Személyiségváltozása a feleségének tűnt fel elsőként: a férfi hirtelen nagyon fáradttá és agresszívvá vált, ezen kívül szexuális túlfűtöttség jellemezte. Bár ezek a tünetek önmagukban valóban nehezen felismerhetővé teszik a rákot, de az már árulkodó volt, hogy fokozatosan kezdte elveszíteni a szaglását és a látását – ezek az agytumor gyakori tünetei.

Az agytumor az egyik legnehezebben felismerhető ráktípus

Turner a feleségének köszönheti az életét, aki foglalt egy időpontot egy látásvizsgálatra, ahol végül fény derült a tünetek valódi okára.

Turnert sikeresen megműtötték, és bár a hatalmas daganatot eltávolították, néhány évvel később sugárterápián kellett részt vennie, hogy még néhány kisebb csomó is felszívódjon.

Amikor Turnert arról kérdezték, hogyan élte meg a betegségét, így válaszolt:

Az volt a legrosszabb, hogy a személyiségem változott meg. Alapvetően jókedvű és kedves ember vagyok, akinek rengeteg energiája van. A daganat miatt azonban folyton fáradt, agresszív és szexuálisan túlfűtött voltam.

agytumor
Forrás: Getty Images

Bár rettegett a betegségtől és a kezelésektől, a diagnózis felállítása után kicsit megkönnyebbült ő is és a családja is, akik nagyon aggódtak amiatt, hogy ilyen súlyos személyiségváltozáson ment keresztül.

Turner azóta folyamatosan jár kontrollvizsgálatokra és egészséges életmódot folytat, így az élete visszatérhetett a normál kerékvágásba.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves