Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Dysania

Alig bírsz felkelni az ágyból? Ez a jelenség állhat a háttérben

2023. augusztus 01.

2 perc olvasás

ELLE

ágy jelenség felkelés
 Alig bírsz felkelni az ágyból? Ez a jelenség állhat a háttérben
© Shutterstock

Nevet is adtak a jelenségnek, ami miatt nagyon nehéz a felkelés reggel.


Veled is gyakran előfordul, hogy a reggeli kelésnél úgy érzed magad, mint aki fejbe csaptak egy hólapttál? Az ágyból kikelni sokszor igazi kihívás, ám ha ez akkor is előfordul, amikor pihentető volt az alvás, akkor egy jelenség állhat a hátterében, amit a szakértők dysania néven emlegetnek. 

Nem betegségnek tartják számon

Fontos leszögezni, hogy az orvosok szerint a dysania nem egy betegség, hanem inkább egy jelenség vagy tünet, amit egy súlyosabb betegség okozhat. Sőt, gyakran a depresszió vagy más hangulatbeli változások miatt fordulhat elő. A szakértők szerint az számít igazán súlyos esetnek, akinek 1-2 órára is szüksége van ahhoz, hogy kibújjon az ágyból. 

Életed minden területére hatással lehet. A családodra, a főnököd, a munkatársaid és a barátaid talán nem értik, miért nem tudsz rendesen működni

– nyilatkozta a Medical News Today a jelenséggel kapcsolatban. 

Súlyos eseeknél megeshet, hogy az elszenvedői napokig ágyban maradnak, és gyakran szorongást vált ki belőlük a gondolat, hogy egyszer felkeljenek. Sőt, a legtöbb esetben, ha sikerül is kimászni az ágyból, hamar arra vágynak, hogy visszatérhessenek pihenni. A fizikai és mentális egészségre is rendkívül rossz hatással van a túl sok fekvés. 

Ezek a betegségek állhatnak még a hátterében

A depresszió mellett más súlyos betegségek is okozhatják a jelenséget. Mutatjuk, melyek ezek:

  • Krónikus fáradtság szindróma
  • Fibromialgia 
  • Alvási apnoe
  • Anémia
  • Pajzsmirigy rendelleneségek 
  • Cukorbetegség
  • Nyugtalan láb szindróma
  • Szívbetegség
  • Alvászavarok

Fontos segítséget kérni

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a jelenséggel kapcsolatban érdemes konzultálni szakemberrel, mert súlyos betegség állhat a háttérben, valamint már alapjáraton magában is megkeseríti a mindennapokat és a szociális kapcsolatokat. A mentális támogatás szintén rengeteget segíthet, hogy javuljon az érintettek állapota.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves