Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Travel

5 ország, ahol ne igyál csapvizet, ha nyaralni mész

2023. augusztus 18.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

folyadékbevitel külföld nyaralás utazás külföldi út csapvíz
5 ország, ahol ne igyál csapvizet, ha nyaralni mész
© Getty Images

Mielőtt nyaralni indulsz, érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen minőségű csapvíz vár majd a célországban.


A nemzetközi hatóságok számos felmérést végeznek, hogy ellenőrizzék a csapvíz minőségét az Európai Unió tagországaiban. Ezekről is érdemes tájékozódni, ugyanis nem mindenhol iható a csapvíz, ám előfordulhat, hogy egy távolabbi, esetleg nem az EU-hoz tartozó országba tervezed a nyaralásod – ezekre a helyszínekre fokozottan érvényes, hogy készülj fel időben a helyi körülményekre!

A folyadékfogyasztás létfontosságú, ráadásul a tisztálkodás sem nélkülözhető, így a biztosítások megkötése után a vízminőség az egyik legfontosabb kérdés az utazással kapcsolatban.

A csapvíz Európában sem mindenhol iható

A statisztikai adatok szerint az utazók európai országokra keresnek rá leggyakrabban, ám ezek általában megfelelő minőségű vízzel rendelkeznek, persze ezek között is vannak kivételek.

Afrika és Ázsia országaiban sok helyen ivásra, sőt néhány helyen fürdésre is alkalmatlan a csapvíz, ám ha a turisták által mostanában kedvelt célországokat nézzük, az alábbi helyeken érdemes óvatosnak lenni:

1. Ciprus

Cipruson sajnos a víz még akkor sem alkalmas emberi fogyasztásra, ha felforralják. Ha ide indulsz, számolj azzal, hogy mindenképpen vásárolnod kell szén-dioxiddal dúsított vagy natúr ásványvizet, amint leszállsz a repülőről, ugyanis a nagy forróságban nagyon hamar szomjas leszel, a kiszáradás pedig gyorsan bekövetkezhet.

2. Törökország

Törökország több városa is kedvelt turistacélpont, évente több millióan látogatnak az országba, de fontos tudni, hogy a csapvíz fogyasztását itt sem ajánlják. Helyette palackozott vizet fogyassz, vagy érdeklődj a szállásodon egyéb lehetőség után: például a teázás kifejezetten jó alternatíva lehet, de természetesen nem pótolja teljes egészében az egész napra szükséges folyadék mennyiségét.

3. Görögország

Annak ellenére, hogy az egyik legszebb tengerparttal rendelkező ország, a csapvíz fogyasztását nem javasolják. A vízfogyasztás egyébként is gyakran akadozhat, különösen a szigeteken, a melegítést pedig csak napkollektorok segítségével tudják megoldani.

utazas-csapviz-elle.hu
Forrás: Getty Images

4. Tunézia

Az afrikai kontinensen található országban a csapvíz nem iható, de fogmosásra alkalmas. Ez abban az esetekben van így, amikor nem konkrét szennyeződésről van szó, hanem arról, hogy a turisták immunrendszere általában lassabban szokik hozzá a helyi körülményekhez, így hasmenést és gyomorproblémákat okozhat a csapvíz fogyasztása.

5. Kanári-szigetek

A Kanári-szigeteket, különösen Tenerifét régóta az egyik legnépszerűbb nyaralóhelynek tartják, és tény, hogy egyedülálló természeti kincsei miatt több millió turista érkezik a Spanyolországhoz tartozó szigetekre. Mivel a vizet itt bányásszák, és fedetlen csatornákon keresztül, a hegyekből vezetik le, a csapvíz szennyezett lehet. A palackozott és tisztított víz viszont nyugodtan fogyasztható.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves