Ha nyár, akkor fagylalt, de nem mindegy, milyet választunk. Az egyre szaporodó kézműves fagyizók új világot nyitottak: már bőven nemcsak a klasszikus csoki–vanília–eper hármasból válogathatunk, hanem egy-egy gombóccal utazhatunk is – Olaszország dombjaitól egészen India egzotikus mangóültetvényeiig.
Öt olyan budapesti fagyizót mutatunk be, ahol a hideg édesség egy mini-nyaralás élménnyel ér fel.
Idén ünnepli 20 éves születésnapját a Gelarto Rosa, ami már első pillantásra különleges, hiszen itt a fagylalt rózsaformában bontakozik ki a tölcsérben. Az ízkavalkádok valódi mini-utazások, távoli és hazai tájakra: a bazsalikomos citrom, a bodzás eper vagy a levendulás fehércsoki éppúgy születhetett egy mediterrán piac inspirációjából, mint egy közel-keleti kávéház hangulatából, de a születésnapi újdonság, a Sportszelet íz egyenesen a gyerekkorunkba is visszarepíthet. Az alapanyagok gondosan válogatottak, a fagylaltok helyben készülnek, csupán néhány, tökéletes összetevőből, adalékok nélkül. A sorban állás itt már az élmény része, hiszen a vendégek tudják: minden rózsa friss, krémes és egyedi – épp olyan, amilyennek lennie kell. Az egyetlen nehézséget a választás okozhatja, a Bazilikával szembeni fagylaltozóban 24 íz található, a Hercegprímás utcai Gelarto Rosa Grande üzletben pedig 28 finomság közül lehet választani.
Pesten (Pozsonyi út 7.) és Budán (Buda-part tér 3.) is gazdag kínálattal vár a hazai kézműves fagylaltszcéna egyik komoly versenyzője, a Cioccolatte. Egy igazi családi hely, ahol minden fagylalt a tulajdonos-házaspár saját receptje alapján készül. Klasszikus és gourmet ízek kedvelői is megtalálják a számításukat, ahogy a tej- vagy gluténmentes hideg finomságot keresők is. A gyümölcsfagylaltokat kivétel nélkül vegán verzióban találjuk meg. Igazi közönségkedvenc a mentás-bazsalikomos citrom, és szezonalitásnak megfelelően találkozhatunk rengeteg színes és illatos, csak természetes alapanyagokat tartalmazó gyümölcsfagylalttal. A gianduja mogyorós-csokoládés krémességgel, az avolai mandula vagy a brontei pisztácia Szicília ízeivel kecsegtet. Érdemes szemmel tartani a közösségi médiában is hirdetett kampányaikat, ahol különleges ízpárosításokkal találkozhatunk, de nagy klasszikusokból sincs hiány – az 1990 névre keresztelt variáció a fior di latte, édes amaréna cseresznyével, ropogós ostyával nosztalgikus élményt nyújt, míg a letisztult ízek kedvelőit biztosan elvarázsolja a kézműves toszkán csokoládé manufaktúrából érkező alapanyagból készült toscano black 90.
Kézműves minőség, maximalizmus és igazi gourmet kísérletezés jellemzi a Pozsonyi úti fagylaltozó kínálatát. Neves olasz és magyar fagylaltveresenyeken elért sikerek garantálják a magas minőséget. Az Azúr kínálata igazi ízutazás a világ körül, minden gombóc egy külön történet. Az indiai Alphonso mangópüréből készült fagylalt krémesen egzotikus, a rózsaborsos erdei gyümölcs játékosan pikáns, a rozmaringos eper pedig meglepően harmonikus. Színezék és adalékanyag még távolról sem érintkezik a termékekkel, gyümölcsdarabokkal viszont könnyen találkozhatunk. A kínálatban megtalálhatjuk a legnagyobb népszerűségnek örvendő ország tortáknak több fagylaltverzióját, de ott van a dulche de leche különleges spanyol karaktere (spanyol manufaktúra szállítja az alapanyagot, igazi kuriózum), a japán yuzu frissessége, a mexikói vanília lágysága és a brontei pisztácia gazdagsága – mind és mindig prémium alapanyagokból. A glutén- és laktózmentes, vegán opciók pedig még szélesebb közönség számára teszik elérhetővé ezt az élményt.
A balatoni kezdetek után pesti és budai helyszíneken is beszerezhetjük a kultikus Kőfagyi hideg finomságait. Saját bodzából, fügéből, berkenyéből, barackból és minden, szezonálisan elérhető gyümölcsből készülnek a fagylaltok, adalék és színezék nélkül, a klasszikus olasz fagylaltkészítés hagyományait követve. Itt nincsenek kevert variációk, a tiszta ízek dominálnak és nem csak a színek és az ízek, de a sűrűség, krémesség és állag is kizárólag a természet adta alapanyagokra épül. A kínálatban helyet kapnak vegán és tejmentes fagylaltok is, amelyekhez a mandula-, dió- vagy éppen kesutejet maguk készítik, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mentes fagylaltokban semmi gyanús alapanyagnak nincs helye. Az állandó kedvencek – mint a brontei pisztácia, a sós karamell, a mák, a kávé – mellett a gyümölcsös sorbet-k a frissesség és a szezonalitás ígéretével csábítják a vendégeket.
A Váci utcában megbújó Giando fagylaltjainak köszönhetően nem kell órákat utaznod, hogy az igazi dolce vita érzés a hatalmába keríthessen. Az olasz tulajdonosnak köszönhetően minden alapanyag Olaszországból érkezik, így minden látogatás egy kis nyaralás érzését adja. Az ízek között kevert variációkat és tiszta ízélményeket is találunk. Nagy klasszikusok, mint a fiordilatte vagy a stracciatella igazi mediterrán krémességgel csábítanak, a Brontolo – brontei pisztácia, csokoládé és keksz kombinációja – is biztosan levesz a lábadról. Aki inkább a tiszta ízeket és a frissességet keresi, az a szezonális gyümölcsökből (szilva, őszibarack) válogasson inkább, amiből szintén nincs hiány. Aki unja a tölcséreket, az próbálja ki a szicíliai stílusban készített Amalfi citrom-ot, ami jégkrémmel töltve egyszerre frissítő és különleges élmény.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!