Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

NYÁR

3 tipp, amivel megelőzhető a napszúrás

2023. augusztus 21.

2 perc olvasás

ELLE

meleg betegség kánikula napszúrás szédülés
3 tipp, amivel megelőzhető a napszúrás
© Shutterstock

Nyáron sokan kapnak napszúrást, pedig pár praktikával elkerülhető lenne. 


A nyár egyik legnagyobb veszélye a napszúrás, ami évről évre egyre több ember érint. Sokan védekeznek a leégés ellen, de a Nap nem csupán a fedetlen bőrrel bánhat el. 

Így előzhető meg a napszúrás

Mivel a napszúrás nem egy betegség, így könnyedén megelőzhető. Bizonyos szempontból pedig még egyszerűbben elkerülhető, mint a leégés. Rövid idő alatt kialakulhat, éppen ezért sokszor elmondják a szakértők, hogy sosem szabad órákon keresztül a tűző napon tartózkodni. Ettől függetlenül van, amikor ezt nehéz elkerülni, ilyenkor érdemes bevetni pár praktikát

Ennyit tartózkodj a napon 

Amennyiben teheted, került a közvetlen napfényt. Ezt a bőröd is meghálálja majd. 11 óra és délután 3 között semmiképp se tartózkodj a napon. Ha esetleg strandon, vagy vízparton vagy, próbálj meg ilyenkor árnyékba húzódni. 

Megfelelő folyadékbevitel 

Nyáron kiemelten fontos, hogy elég vizet igyál, ám ha több időt tartózkodsz kint, akkor elengedhetetlen. Az orvosok szerint, ha napon tartózkodsz, akkor még több folyadékot kell inni. Az alkoholmentes, hűtött italokat javasolják a szakértők, a legjobb, ha a vizet választod. 

Viselj kalapot

Manapság kevesen viselnek kalapot vagy kendőt, pedig nagyon fontos. Vízparton kiemelten ajánlott, a legjobb, ha fehér, könnyű anyagból készült, és megfelelően védi a fejet. 

Figyelj a tünetekre 

A gyerekek és az idősek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, ezért nekik fokozottan kell figyelni. A napszúrás tünetei, úgy, mint a szédülés, fejfájás, émelygés hamar kialakulhatnak, ezért fontos időben cselekedni. Ilyenkor minél hamarabb pótolni kell a folyadékot, és hűvös, árnyékos helyre ajánlott menni. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves