Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

VILÁG KÖRÜL

5 varázslatos lakóház, ami mindenkit elkápráztat

2023. május 17.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

modern építészet lakberendezés dekor különleges házak Casa Battló Gaudi
5 varázslatos lakóház, ami mindenkit elkápráztat
© Getty Images

Merész színekben pompáznak, formáik pedig lenyűgözőek. A világ legkülönlegesebb lakóházai mellett senki nem tud közömbösen elsétálni.


A legtöbb lakóház egy városban praktikus és legtöbbször derékszögű formákból áll össze. Vannak azonban ritka, kissé pszichedelikus hatást keltő házak, amik kilépnek az utcakép nyújtotta összhangból. Ezek az egyedi épületek van, akinek az otthonát rejtik és van, akinek látványosságot jelentenek. 

1. El Jardin, Santa Barbara

Jeff Shelton építész nem hagyta, hogy Santa Barbara városépítészeti szabályai gúzsba kössék kreativitását. Neki köszönheti a kaliforniai város a legkülönlegesebb lakóházait, mint amilyen a 2014-ben épült El Jardin épülete is, amely a dél-spanyol építészet pszichedelikus lenyomata. A színes dekorüveg részletekkel, hullámos vasmunkákkal és egyedi csempével kiegészített épület úgy mutatja a spanyol-mór esztétika jegyeit kívül-belül, hogy teljesen újra is definiálja.

2. Casa Batlló, Barcelona

És ha már spanyol építészeti esztétika, a nagy példakép Jeff Shelton számára egész biztos Antoni Gaudi is volt. Az eredetileg 1877-ben épült Casa Batllót 1904-ben tervezte át a spanyol modernista  építész  – bár a szintén általa tervezett híres Güell Park és a La Sagrada Familia katedrális népszerűsége gyakran elhomályosítja a kisebb háza fényét. Az épület homlokzatát sárkánypikkelyhez hasonlatos kerámia burkolat fedi, a kacskaringós tetővonal, a csillogó mozaikok és az ólomüveg-ablakok pedig még mesebelibbé varázsolják. Mára már senki nem él benne, mert a Casa Batllót az UNESCO Világörökség részévé nyilvánította.

3. Casa Organica, Mexikó

Az 1984-ben épült Casa Orgánica, Javier Senosiain építész elképzelései alapján született meg, aki olyan otthont akart tervezni, amely hasonlít az ember egykori lakótereihez, mint a barlangok, kunyhók. Hangulatos, natúr belső terével ellentétben, hullámzó, irizáló kék-zöld homlokzatot kapott az épület, amelyet élénk színű, futó murvafürt borít. A Mexikóvárostól alig egy órányira fekvő Casa Orgánicát a látogatók egy órás vezetett túrán tekinthetik meg.

4. Palais Bulles, Théoule-sur-Mer

A Palais Bulles-t Antti Lovag, a Budapesten született építész, bizonyára a Marsra tervezte, nem csoda, hogy Pierre Cardin divattervező is beleköltözött. Az 1984-ben épült, a Cannes-i öbölre néző gömb alakú lakóépület a futurizmus és az organikus építészet fantasztikus ötvözete. Manapság ez a hangulatos tengerparti épület esküvőknek, fotózásoknak, divatbemutatóknak ad csak otthont. 

5. Bloomhouse, Austin

Ez a texasi otthon, amelyet a Texas Egyetem két építészhallgatója tervezett, egy óda az ember és a természet harmonikus kapcsolatáról. A palota íveit poliuretánból építették, és stukkóval vonták be, hogy utánozzák a természeti elemek áramlását, a téglalap alakú hátsó ajtókon kívül nincs is más egyenes vonal az egész házban. Jelenleg nyaralóházként működik, akár te is megszállhatsz benne.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves