Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Dekorüveg

2022 legmenőbb dekortrendje a színes dekorüveg

2022. szeptember 23.

4 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

inspiráció építészet üveg dekorüveg
2022 legmenőbb dekortrendje a színes dekorüveg
© Shutterstock


A színpompás üvegfelületek nem csak a templomok díszei lehetnek. Építészek és dizájnerek, akik újradefiniálták a dekorüveg használatát!


A szivárványfényű térelválasztóktól, a neon fürdőszobai paravánokig rengeteg inspiráló megoldás létezik a színes dekorüvegek alkalmazására egy modern otthonban. Mutatjuk a legérdekesebbeket.

1. Művészi térelválasztás

A nyitott tereket festői módon megbontó színezett ólomüveg, ideális választás, ha nem akarjuk kizárni a természetes napfényt egyik helyiségből sem. A Glas Italia „Sherazade Slide Patchwork” térelválasztója elegáns, Mondrian-stílusú alumíniumrácsa, színezett és sima üvegszelvények bármilyen kombinációjával kitölthető. A térelválasztó elhúzásakor a színtömbök egymásra rétegződnek, változó árnyalatokkal töltve meg a helyiséget. 

2. Narancs merülés

Ebben a század közepén épült melbourne-i családi házban a Sibling Architecture vibráló színezett üvegfelületeket használt, hogy minden terét játékossá tegyék. A  fürdőszobában a narancssárga zuhanyajtó például élénk narancssárga színt kapott, ami minden egyes zuhanyzást vizuális C-vitamin adaggá alakít.


3. Kaliforniai álom

A Los Angeles-i Echo Park egyik házában, David Scheid művész ólomüveg ajtóját a kaliforniai fény és táj ihlette.

Éppen a Huntington Botanikus Kertből jöttem, és volt ott egy kaktusz, amely spirálisan csavarodott. Az üveg dizájnjával és színeivel megpróbáltam olyan rétegeket alkotni, amik visszaadják a kaktusz benyomását

– mondta Scheid.


4. Neon álom

Patrizio Fradiani fürdőszobájában, az olaszországi Monteleone d'Orvieto palotában, egy savsárga kabin található, amely friss neonnal festi meg az eredeti antik padlólapokat és freskókat.


5. Keretezve

A Marjan van Aubel Studio okosan ötvözte az esztétikát és a technológiát. A tervező színpompás napelem üvegpaneljei, a nap erejét használják fel a dekoratív „Current Window”-ba ágyazva, elektromosság előállítására.


6. Arannyal bevonva

Hannes Peer építész is a színes üveg káprázatos fényeit hasznosította barátai, Valerio Leone és Nastya Shersen milánói lakásában. Az üveg négyzetek napsárga és rubin cukorkákként világítanak a sárgaréz rácsos tolóajtóban.


7. Lépcső a menyországba

A festett mattüveg egyszerre képes elrejteni és felfedni, így kreatív módja a többcélú terek elválasztásának. Ez a harlekin stílusú üvegfal privát szférát biztosít a Replica House Studios magasföldszintjén található hálószobájának, majd a lépcsőház falaként folytatódik a földszinti nappalija felé.


8. Fények színes játéka

A fürdőszobák kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy merészek legyünk a színes üveggel, ugyanis egyszerre képes megnyugtató és energizáló légkört teremteni.  Ezt az impozáns fürdőházat a Los Angeles-i a Flamingo Estate-ben, a Studio KO újította fel, gyönyörű kékárnyalatokban játszó üvegmozaik fallal.


9. Festett égbolt

színes ólomüveg tetőablak olyan hatást kelt, mintha egy kaleidoszkóp belsejében állnánk. Ezt a hatást aknázta ki Brian Clarke művész a Beaverbrook Hotel spajában. Az alkotást a közeli erdős táj ihlette, őszi árnyalatú tölgyfaleveleket ábrázol, amelyek azt a benyomást keltik, hogy úsznak az üvegtáblákon.


10. Dekoratív kiegészítő

Az ólomüveg visszafogottságát bizonyítja, hogy ennek a digitálisan tervezett panelnek az arany dizájnja intimitást visz a térbe, miközben lehetővé teszi a fény beáramlását. Az otthon tulajdonosa, Aurélia Paoli, - a Beauregard Studio csempemárka alapítója - nem csak hálószobájában, de a házának más helyiségében is felhasználta ezt a mintázatot. 

ViaFigyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves