Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TREND

10 trend, ami a lakberendezők szerint 2024-ben uralni fogja a belső tereket

2024. május 29.

4 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

2024 lakberendezési trendek 2024 falszínek minta keverés réteges enteriőr
10 trend, ami a lakberendezők szerint 2024-ben uralni fogja a belső tereket
© Shutterstock

Ha most gondolod újra otthonod, ezek a trendek inspirálhatnak!


Divatok jönnek, mennek, de van 10 olyan lakberendezési trend, ami úgy tűnik nem csak idén, de az elkövetkező években is időtállónak bizonyulnak majd a szakértők szerint. Válogass az ízlésedhez megfelelőket!

1. Réteges színek

A színrétegezés az, amikor ugyanazon gazdag szín több árnyalatát vagy tónusát választjuk egy térben például falakon, bútorokon, műalkotásokban, hogy kifinomult és többdimenziós összhatást érjünk el vele. Érdemes különböző textúrákban és felületekben is gondolkozni a választott színnél, a mattól a fényesig.

2. Kerekded idomok

2024-ben népszerűek lesznek az íves bútorok, különösen a kerekded kanapék és fotelek, kellemes lágyságot hozva a lakóterekbe. Világos színekben és texturált szövetekkel, mint például a bouclé, pedig tovább finomíthatunk a hangulaton.

3. A modern és a vintage darabok tánca

Manapság egyre nagyobb értéke van a megőrzött, vintage és antik bútoroknak, amik tökéletesen mutathatnak akár modern darabokkal együtt is. Az eklektikus keverés akkor tud sikeres lenni, ha a kontrasztos elemek között van valamilyen kapocs, legyen az akár egy közös szín vagy forma, de akár stílus is. Érdemes a karakteres régi darabot a fókuszpontba tenni és a modern darabokat válogatni hozzá.

4. Átgondolt világítási rendszer

A magányos mennyezeti lámpák ideje lejárt! A különböző hangulatokhoz és tevékenységekhez igazított lámpák sora manapság már szinte alapkövetelmény egy új otthon kialakításánál. De nem késő felújításkor sem újragondolni, hol, milyen fényre van még szükségünk.

5. Biofil dizájn

A biofil tervezés a természetes elemeket és mintákat helyezi egy lakótér fókuszába, elősegítve a jó közérzet és a vitalitás érzését. Például egy botanikai vagy leveles motívumokkal díszített tapéta, könnyen illeszkedhet bármelyik otthonba kisebb-nagyobb falfelületen, mivel mind vágyunk a természet közelségére, főleg nagyvárosokban.

6. Rejtőzködő TV

Hiába a szórakozásunk egyik fő forrása, a TV mégsem a legszebb darabja az otthonunknak. Számos módja van annak, hogy ne kerüljön egy helyiség fókuszába vagy, hogy egyáltalán ne látszódjon!

7. Kreatív tárolás

Nincs is jobb, mint egy méretre készített beépített szekrény vagy könyvespolc, amivel minden adott négyzetcentimétert kihasználunk! Hogy még jobban illeszkedjen az adott helyiség stílusához, a natúr fa helyett választhatunk a szekrényre olyan színt, ami passzol például a függönyökhöz vagy szőnyeghez, díszpárnákhoz.

8. Nyomokban állatmintát tartalmaz

Ha megfontoltan használjuk, például kárpitozott bútorokon vagy párnákon, az állatmintás textilek játékosságot visznek egy helyiségbe. Bár kissé merész vállalkozásnak tűnhet, az állatmintákkal való díszítés garantáltan fókuszpontot ad egy térnek! 

9. Játék a mintákkal

A különböző minták nem ütik egymást, sőt! Jól összeválogatva, mélységet adnak egy helyiségnek. A lényeg, hogy olyan anyaggal kezdjük, amelynek feltűnő mintája háromnál több színt tartalmaz. Ebből az anyagból válasszuk ki a sémában használni kívánt színeket, majd válasszuk ki a minták kombinációját a palettán belül – például egy csíkosat, egy geometriai, egy virágos és egy texturált lehetőséget. 

10. Váratlan színkombinációk

Egy gondosan átgondolt, egymásnak ellentmondó színkombináció olyan teret hozhat létre, amely valóban egyéni és élettel teli lesz. Olyan árnyalatok párosításában érdemes gondolkozni, amelyek egyszerre élénkítenek és megnyugtatnak, mint amilyen a rózsaszín és a zöld színkombinációja.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves