Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

RÉGISÉG

10 hiba, amit ne kövess el, ha vintage bolhapiacon vásárolsz dekortárgyat

2022. október 01.

4 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés otthon bolhapiac piac vásárlás vintage
10 hiba, amit ne kövess el, ha vintage bolhapiacon vásárolsz dekortárgyat
© Shutterstock

Vintage kincs vagy haszontalan kacat? Nem mindegy, milyen szemmel válogatsz egy bolhapiacon.


Sokan pusztán a kincsvadászat élményéért járnak bolhapiacokra vagy antik kiárusításokba, remélve, hogy értékes vintage darabra lelnek. És persze sokakat anyagi, illetve fenntarthatósági szempontok vezérelnek, amikor úgy döntenek régi, használt, second-hand darabokkal csinosítják ki otthonuk. Egy biztos, minden ott vásárolt darabnak van már története, de nem mindegy milyen és az sem, tudunk-e együtt élni vele.

Vigyél készpénzt!

Manapság hála a bankkártyás, mobilos fizetésnek, az a ritkább, hogy az ember pénztárcájában van készpénz. Egy bolhapiacon azonban nem csak régi dolgokat árusítanak, de egy kicsit még a múltban is élnek, sok eladó lehet nem ruházott be a bankkártyás fizetés kialakításába, a számlatömbön kívül nem várhatunk sokkal többet. Ezért érdemes egy nagyobb összegű készpénzzel neki indulni egy ilyen bolhapiaci, antik vásár körútnak.

Gondolj arra, hogy fogod haza vinni, amit megvásárolsz!

Ha csak egy poszterért mész, nyilván nem jelent problémát a hazavitel, de ha egy asztalt vagy szekrényt akarsz, autóval menj vagy szerezz fuvart, mert az eladó nagy eséllyel nem fog neked tudni segíteni a szállításban.

Ne indulj neki túl specifikus vagy semmilyen elképzeléssel sem!

Jó, ha tudod körülbelül mit szeretnél és ami még ennél is fontosabb, hogy körülbelül milyen minőségben és mennyit szánsz rá. De ha nagyon leszűkíted a fókuszod, például eldöntötted, hogy veszel egy vintage széket és kész, akkor lehet lemaradsz valamilyen csodás darabról, amibe beleszeretnél. Ezeknek a vásároknak épp ez a meglepetés-szerűség a varázsa.

Mérj le mindent, mielőtt elindulsz!

Ha szeretnél egy antik komódot, esetleg asztalkát vagy akár egy kétajtós szekrényt, tudnod kell mekkora darabot vehetsz meg, hogy kényelmesen elférj tőle! Igaz ez persze minden bútorvásárlásra, de ha antik vásárba mész vagy bolhapiacra, nagy eséllyel nincs lehetőséged nagyobbra vagy kisebbre cserélned a megvásárolt darabot, de még az sem biztos, hogy visszakapod a pénzed érte, ha mégsem lett jó az otthonodban.

Kérdezd meg a történetét!

Ha megtetszik például egy gyönyörű vintage fotel, mindenképpen kérdezd meg az eladót, hogy került hozzá, mi a története, milyen a stílusa, mik a hibái, kik voltak az előző tulajdonosai! Egyrészt mert így máris gazdagabb vagy egy érdekes storyval, másrészt közelebb kerültél érzelmileg a darabhoz, harmadrészt tudni fogod körülbelül milyen sérülései vannak, mennyire volt eddig igénybe véve, mik a gyengepontjai esetleg.

Alkudozz tisztességesen!

Mivel nem az IKEA-ban vásárolsz, itt minden kiválasztott darab árában benne van a kedvezőbb ár alkujának lehetősége. Hogy te és az eladó is mosolyogva köszönjetek el a vásárlás végén, jobb, ha nem agresszív, támadó stílusban kezded az egyezkedést. Az olyan kérdések, mint a

Mi a legjobb ára erre a darabra?

vagy

Tehetek egy ajánlatot, amire én gondoltam?

sokkal udvariasabb módjai annak, hogy win-win szituációba kerüljünk. 

Van az a határ

Az ajánlatunk soha ne legyen alacsonyabb az eredeti vételár felénél, mert az érthetően kihozza a sodrából az eladót. Ha pedig megegyeztetek egy összegben, vásárold is meg azt a vintage darabot, ne hátrálj már ki az alkuból, mondván még át kell gondolnod. Ezért csak ha igazán akarod, akkor kezdj alkudozásba!

Ne sértegesd se az eladót, se az árut!

Ha szeretnél kedvezőbb árat kialkudni, de az eladó hajthatatlan, biztos nem célra vezető, ha nyomást gyakorolsz rá, egyre keményebben hajtod a vélt igazad. Ahogy az sem szül jó vért, ha az áru hibáit sorolod. Egyrészt mert kicsit ellentmondásos: ha annyira gagyi miért akarod megvenni? Másrészt ez egy ilyen hely: itt egy darab sem vadonatúj, hibátlan, mindegyiknek van sebe, amit vagy el tudsz fogadni, vagy nem.

“Nagyker” ár

Ha egy eladótól veszel akár 4-5 darabot egyszerre, nagyobb eséllyel kérhetsz “csomagárat” vagyis az összesre együtt egy kedvezményes árat. Az eladónak ugyanis az az érdeke, hogy a nap végén minél kevesebb árut kelljen elpakolnia. 

Minden az időzítésen múlik

Ha egy olyan tükröt, komódot akarsz venni a piacon, ami most nagyon trendi, mindenki ilyet vadászik, érkezz az elsők között, ha viszont a legjobb árra pályázol, a piac végén van a legjobb esélyed azt kialkudni.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves