Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

VILÁGÍTÁS KISOKOS

Lámpa elhelyezés: Ezek a legfontosabb szabályai a jól megvilágított otthonnak

2023. január 20.

4 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

nappali hálószoba konyha világítás lámpa fürdő
Lámpa elhelyezés: Ezek a legfontosabb szabályai a jól megvilágított otthonnak
© Shutterstock

Erre figyelj, amikor döntesz a lámpák helyéről, hogy ne sötétben tapogatózz!


Kevés nyomasztóbb dolog van egy otthonban az alulvilágított tereknél. Egyrészt a fény hiánya, főleg télen, rossz hatással van a hangulatunkra, másrészt bármilyen tevékenységünket akadályozza, legyen az csak egy kávéfőzés vagy egy felöltözés például. Ezért fontos minden helyiségben a funkciókhoz igazított erősségű lámpát választani és azt a megfelelő helyre rakni. 

Konyha

A konyha veszélyes üzem. Ezt talán egy szakács tudja a legjobban, de otthon is tapasztalhatjuk, hogy elég egy rossz mozdulat és vágási, égési sérülést szerezhetünk. Ezért a konyhai munkafelület megvilágításán egyszerűen nem lehet spórolni. Ez lehet a faliszerény alá helyezett lámpasor, mennyezeti spot lámpák, sőt, az elszívó beépített lámpája is elengedhetetlen a tűzhely láthatósága érdekében. Ha szigetünk van, elég lehet egy-két erős mennyezeti lámpa fölé. Viszont ahhoz, hogy a konyha ne csak munkaorientált legyen, kell egy “pihenő mód” (főleg, ha egybe van nyitva a nappalival), hogy hangulatos tér legyen, akkor is, ha épp nem főzünk benne: falikarokkal, vitrin vagy üveges faliszekrényeknél apró spot lámpákkal vagy akár az alsószekrény alján végigfuttatott LED csíkkal érhetjük el ezt a hatást.

Étkező

Ez a terület egy picit hibrid, hiszen egyszerre kell jól megvilágítottnak lennie az  étkezőasztal felületének, hogy lássuk, mit eszünk, de fontos, hogy hangulatos is legyen a családi, baráti beszélgetésekhez. Az asztal fölötti mennyezeti lámpa létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, de jó, ha olyat választunk, aminek  árnyékoló burája, felülete is van, hogy az asztal körül ülők szeme ne káprázzon egy idő után a lámpakörte erős fényétől. Illetve az is fontos, hogy se túl alacsonyan (zavarja a szemkontaktus kialakítását), se túl magasan (veszít a fényerejéből) ne legyen.   Az étkezőasztal környezete elég, ha barátságos, hívogató megvilágítású, például falikarokkal vagy az étkezőszekrény vitrinjének diszkrét kivilágításával, de ha van komód a közelben asztali lámpák is jóhangulatot teremthetnek rajta.

Nappali

A nappalinál talán a legfontosabb, hogy ügyeljünk a réteges fényforrásokra, hogy minden tevékenység számára alkalmasat tudjunk felkapcsolni. Beszélgetéshez lágy, surló fényű spot lámpákat, falikarokat, amik jó esetben dimmelhető, állítható fényerősségűek, olvasáshoz erős álló, asztali vagy falilámpát, társasozáshoz, játékhoz erős mennyezeti lámpát, irányítható spot lámpákat helyezzünk el. Mivel a  nappaliegyszerre a pihenés és a kikapcsolódás helyszíne, nincsenek nagyon szabályok, ha úgy érezzük valahová “jól esne” egy lámpa, ne tartsuk magunkat vissza. 

Hálószoba

A hálószoba, mint a legintimebb helyiség, a leglágyabb megvilágítást is igényli. Persze ez nem azt jelenti, hogy félhomályban kell tapogatóznunk benne, de a konyhához hasonló éles fény még az olvasáshoz szánt éjjeli szekrény melletti lámpának sem kell. Sőt, ugyan minden hálószobában jó, ha van egy mennyezeti lámpa, de az vagy legyen egy dekoratív csillár, kissé misztikus fénnyel vagy legyen surló fényű mennyezetvilágítás, hiszen elsődleges célja, hogy amikor belépünk a hálóba, adjon egy általános megvilágítást, de ne túl erőset. Ha van gardrób is a hálóban, akkor persze jó szolgálatot tesznek a szekrény lámpák, hogy megtaláljuk a ruháinkat, mert a mennyezeti lámpa nem ad ideális megvilágítást a kereséshez.

Fürdőszoba

A fürdőszoba egy kényes hely világítás szempontjából, itt vagyunk ugyanis a legsebezhetőbbek, szó szerint pucérok. Nem mindegy milyen fény vetül így ránk! Ugyan a mennyezeti lámpának itt is van annyi létjogosultsága, hogy ad a térnek egy általános megvilágítást, de jó, ha ez nem egy éles, direkt, erős fény, mert sem reggel, sem este nem esik jól. Arra, hogy tisztán mindent lássuk, elég a tükör vagy fürdőszekrény lámpa, és abból is az, ami szemből világít meg minket, nem felülről, mert az senkinek nem az előnyös arcát mutatja. A kádhoz, zuhanyhoz is érdemes inkább surlófényű vagy szűrt fényű lámpákat helyezni, például mennyezetet vagy polcot alulról megvilágító LED sort.


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves