Quantcast

Illegális abortusz

Tragikus következményei vannak a lengyel abortusztilalomnak

Tragikus következményei vannak a lengyel abortusztilalomnak
© Francois Devos / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A tavaly bevezetett szigorú korlátozások óta több mint 30 ezer lengyel nő esett át illegális vagy külföldön végzett abortuszon.

Kereken egy évvel ezelőtt ítélte alkotmányellenesnek a lengyel alkotmánybíróság azt a rendeletet, amely a magzat súlyos betegsége vagy maradandó károsodása esetén lehetővé tette a terhesség művi megszakítását. A döntés óriási tiltakozási hullámot indított el világszerte, ennek ellenére idén januárban életbe lépett az egyik legszigorúbb abortusztörvény Lengyelországban, amely a nemi erőszak és a vérfertőzés mellett csak az anya egészségének veszélyeztetése esetén engedélyezi a legális terhességmegszakítást.

Mostanra megérkeztek az első statisztikák is arról, hogy milyen következményekkel járt a rendkívül szigorú törvény: legalább 34 ezer lengyel nőről ismert, hogy illegálisan vagy külföldön végeztetett abortuszt.

Még magasabbak lehetnek a valós számok

A nők biztonságos abortuszhoz való hozzáférését segítő Abortusz Határok Nélkül (AWB) nevű szervezet adatai szerint több mint ezer lengyel nő fordul külföldi klinikákhoz, hogy a várandósságukat a második trimeszterben megszakíthassák. A szervezet ugyanakkor arra figyelmeztet, a valós számadatok ennél jóval magasabbra rúghatnak – a nem kormányzati szervezetek becslése szerint évente 80-200 ezer nő folyamodott illegális abortuszhoz még a régi, valamivel megengedőbb törvények idején is.

Az AWB az elmúlt évben legalább 460 lengyel nőnek segített Angliába utazni, ahol a terhesség 24. hetéig legálisan lehet abortuszt végeztetni, emellett Belgiumba, Németországba, Spanyolországba és Csehországba is közvetítettek nőket abortuszvégzés céljából. Emellett a szervezethez tartozó Women Help Women nevű csoport további 18 ezer nőnek segített postai úton hozzáférni az abortusztablettákhoz.

Felbecsülhetetlen károk

A The Guardian cikke kiemeli, a számadatokat egy időben tették közzé a Human Rights Watch jelentésével, amely 14 másik szervezet bizonyítékait összesítve megállapította, hogy a lengyel nők és lányok „felbecsülhetetlen károkat” szenvednek el a drákói abortusztörvény következtében. „Az alkotmánybírósági döntés felbecsülhetetlen károkat okoz – különösen azoknak, akik szegények, vidéken élnek, vagy marginalizálódtak” – mondta Urszula Grycuk, a lengyelországi Nők és Családtervezés Szövetségének (Federa) nemzetközi érdekvédelmi koordinátora.

Mara Clarke, az AWB alapítója a lapnak így nyilatkozott: „A törvénymódosítás óta több nő keresi fel szolgáltatásainkat magzati rendellenességgel. Azt halljuk a szolgáltatásainkat igénybe vevőktől, hogy az orvosok lekicsinylik a magzati rendellenesség súlyosságát, és hogy egyes esetekben az orvosok szándékosan késleltetik a diagnózist, így a nők nehezebben jutnak abortuszhoz.”