Quantcast

Támogatás

Ösztöndíjjal segíti a sportoló anyákat az olimpiai bajnok

© Steph Chambers/Getty Images

Allyson Felix hatszoros olimpiai bajnok sportoló 200 ezer dollárral támogatja a sport mellett elkötelezett édesanyákat.

Folyamatosan érkeznek Tokióba az olimpikonok, köztük nők és édesanyák is, akik számára nem egyszerű feladat összeegyeztetni a magánéletet a karrierrel – már csak azért sem, mert az élsportolók a versenyek miatt gyakran távol vannak otthonuktól.

A 35 éves Allyson Felix maga is jól ismeri ezt a helyzetet, hatszoros olimpiai bajnok édesanyaként nap mint nap szembesül ezzel a kihívással. Ezért indította útjára indítani egy programot, amelynek segítségével anyagi támogatást nyújthat a kisgyermekes sportolónőknek. A mentális és fizikai kimerültségen, valamint a szervezési problémákon túl az élsportolók gyakran szembesülnek anyagi nehézségekkel is: a dadusok vagy a velük együtt utazó gyerekek költségei hamar összeadódnak, és az anyagi problémák akár a karrierjük útjába is állhatnak.

A 42 éves röplabdázó és háromgyermekes édesanya, Kerri Walsh Jenning a Washington Post kérdésére elmondta, a kezdeti időkben számára is lehetetlennek tűnt, hogy az élsportolói karriert összeegyeztesse a családi életével. „Vagy lemondasz arról, hogy gyereket vállalj, vagy megvárod vele a sportkarriered végét. Amikor én belevágtam, a legtöbb nő még kivárt.” Ma már lényegesen több olyan nőt találni, aki sportoló és anya – Allyson Felix, aki 2018-ben adott életet kislányának, Camrynek, nekik szeretne segíteni abban, hogy ne kelljen választaniuk a karrier és a család között.

Támogatás a pályán és azon kívül

A 200 ezer dolláros támogatást Allyson az Athleta sportmárkával és a Women’s Sports Foundation alapítvány közreműködésével ajánlotta fel. Ez az összeg elsősorban a profi sportolónők gyermekgondozási költségeinek fedezését teszi lehetővé.

„A gyermekgondozási költségek jelentik az egyik legfőbb akadályt azon sportoló anyukák számára, akik a család mellett szeretnék megőrizni sportolói karrierjüket” – áll a Women's Sport Foundation közleményében. „Úgy gondoljuk, a sportolóknak nem kellene választaniuk a versenyzés és az anyaság között.”

„Anyaként és sportolóként ismerem a nők előtt álló akadályokat. Azért szerettem volna az Athletával és a Women’s Sport Foundationnel együtt dolgozni, hogy támogassuk a női sportolókat, a pályán és azon kívül is.”

Nem ez az első alkalom, hogy Allyson Felix kiállt a sport világában az anyák mellett. 2019-ben a sportoló visszautasította, hogy új szerződést írjon alá szponzorával, a Nike-val, mert a márka a terhessége alatt csökkentette volna a fizetését.

Évi 10 ezer dollár jár az anyáknak

A felajánlott támogatást azok az amerikai lakóhellyel rendelkező sportlónők igényelhetik, akik várandósok vagy legalább egy 18 év alatti gyermekük van. Kilenc sportlót már ki is választottak az ösztöndíjra, közülük hatan az idei tokiói olimpiára is kvalifikálták magukat. Egyikük, Aliphine Tuliamuk maga is felvetette már az anyaság és a sportolói lét nehézkes kapcsolatát, májusban pedig petíciót indított azért, hogy a kisbabája is elkísérhesse őt az olimpiára, mivel még szoptatja őt.

Az ösztöndíj részeként egy sportoló 10 000 dollárt, azaz körülbelül 3 millió forintot kaphat egy naptári év alatt.

Forrás: Elle