Quantcast

A nő helye

„Önt is zavarja, hogy a férje nem, vagy csak alig vesz részt a gyereknevelésben?”

„Önt is zavarja, hogy a férje nem, vagy csak alig vesz részt a gyereknevelésben?”
© SolStock/Getty Images

Kutatók előrejelzései szerint a következő években Nyugat-Európában az emberek 25-30%-a home office-ban fog dolgozni a hét legalább néhány napján. Az otthonról dolgozás azonban sok esetben egészen mást jelent, nemtől függően.

Magyarországon is több nő, mint férfi dolgozott otthonról a világjárvány alatt. Sokaknak könnyebbség a home office: kevesebbet kell utazni, könnyebb a háztartási teendőket a munka köré szervezni. De kisgyerekesek, nagycsaládosok, kis lakásban, rossz internetkapcsolattal rendelkezők, vagy éppen egyedül élők számára a távmunka nem lesz megváltás, sőt. Nehezebb munkakörülményeket, még több munkát és elszigeteltséget jelenthet. Home office-ban gyakran összefolyik a fizetett és fizetetlen munka ideje, szinte sosincs vége a munkának, mert a rugalmas munkaidő és a digitális eszközök jelenléte gyakran azt jelenti, hogy mindig rendelkezésre kell állni. Mindeközben a háztartási és gyereknevelési – általában az otthoni gondoskodó – munka mennyisége nem csökkent, és a munkamegosztás még egyenlőtlenebbé vált a koronavírus okozta lezárások idején. Kutatásaink azt mutatták, hogy ez alatt az időszak alatt a nők, különösen az iskolázott városi nők sokkal többet foglalkoztak például a gyerekekkel, mint a partnereik. Nem láttam adatokat arra, hogy ez vajon visszaterelődött-e az eredeti mederbe, de az az eredeti is nagyon egyenlőtlen munkamegosztást jelentett, és egyelőre nem látni jelét egy jövőbeli pozitív változásnak.

Nyugat-Európában vannak törekvések arra, hogy munkahelyi segítséget kapjanak azok, akiknek sok fizetetlen gondoskodó munkát kell végezniük, és hogy így könnyebben össze tudják egyeztetni ezeket. Itthon a kormány még több gyerek vállalására buzdítja a nőket, de egyúttal arra is, hogy térjenek vissza minél korábban a fizetett munkába. Viszont sajnos a munkahelyek távolról sem családbarátak, és férfi politikusaink is inkább csak távolról csodálják a nők hősies munkabírását ahelyett, hogy intézkedésekkel segítenék őket, ne adj’ Isten maguk is részt vállalnának az otthoni fizetetlen munkából. Erről szeretnék látni már egy kék alapú óriásplakátot végre. Egy nő lenne rajta, kezében fakanállal, a szoknyájába kapaszkodva három gyerek, míg apuci tévét néz. A szöveg pedig: „Önt is zavarja, hogy a férje nem, vagy csak alig vesz részt a gyereknevelésben?”

A távmunkával járó előnyök és hátrányok a jobban képzetteket érintik közvetlenül, de a fizikai munkát végzők egy részének is váltani kell majd, mert a digitalizáció sokféle munkakört utolér. Hogy egy példát mondjak egy tipikus női munkakörből: az e-kereskedelem térhódításával egyre kevesebb eladóra lesz szükség a boltokban, áruházakban. Váltani kell majd.  

Éppen ezért lenne nagyon fontos olyan politikai döntéseket hozni, amelyek segítik a hátrányosabb helyzetben levőket abban, hogy új munkát találjanak, új képesítéseket szerezzenek. Fontos lenne szabályozni az otthoni munkavégzést is, hogy a munkavállalók ne legyenek ennyire kiszolgáltatva a munkáltatóknak az új helyzetben. És végül fontos lenne, hogy a digitális írástudást ne csak a fővárosi elitiskolákban tanítsák úgy, hogy az később kreatívan, értelmesen felhasználható legyen, ahogy elengedhetetlen lenne az is, hogy ne csak a fiúkat terelgessük aktívan az informatika-szakkör irányába.

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. novemberi lapszámának Prognózis rovatában jelent meg.