Quantcast

Cyber-bullying

Nagyobb arányban érinti az online erőszak a női sportolókat

Nagyobb arányban érinti az online erőszak a női sportolókat
© Microgen Images /Science Photo Li / SMD / Science Photo Library via AFP

A legfrissebb adatok szerint a női sportolóknak gyakrabban kell megküzdeniük a cyber-bullyinggal.

Noha a fair play szabályai szerint a versenyeken egyenlő feltételekkel indulnak a sportolók, a való életben nagyon is úgy tűnik, hogy a férfi sportolók sok szempontból előnyösebb helyzetben vannak, mint nőtársaik. Miközben a női sporttehetségek egyre inkább utat törnek maguknak, az internetes világban érezhetően nagyobb gyűlölethullám alakul ki ellenük – ezt bizonyítja a Social Athletes nevű kutatás is, melyből kiderült, az online erőszak nagyobb mértékben érinti a női sportolókat, mint a férfiakat.

A szakértők 3-3 kiemelkedő olasz férfi és női atléta közösségi profilját követték nyomon 2020-ban, hogy megfigyeljék, milyen arányban éri őket onlie gyűlölködés. Az adatokból kiderült, hogy a legtöbb negatív komment a sportolók fizikai aspektusaival kapcsolatos, ezek az összes üzenet 24%-át tették ki a női sportolók esetében (vagyis csaknem minden negyedik visszajelzés ilyen volt), míg a férfiaknál ez az arány 9% körüli.

A férfiak esetében is a női szeretteiket szidják

A kutatók azt is megfigyelték, hogy ha egy női sportoló valamilyen nem sporttal kapcsolatos tartalmat oszt meg a követőivel (például szabadidős tevékenységet ábrázoló képet vagy szelfit), a zaklató kommentek aránya eléri a 22%-ot, szemben a férfiak hasonló típusú fotóinál mért 6%-kal – ezek közül 4% főként a női szeretteikkel, például feleségükkel, édesanyjukkal, lányukkal vagy barátnőjükkel kapcsolatos megjegyzés. A gyűlöletbeszédben tehát rendre kézzelfogható a szexizmus.

A női sportolók bejegyzéseihez fűzött kommentek átlagosan 11%-a tartalmazott valamilyen vulgáris vagy sértő kifejezést, ezek többsége erős szexuális konnotációval rendelkezett. A férfi sportolóknál a hasonló megjegyzések aránya 4%, melyek főként homofób vagy szexista (a számukra kedves nőkre vonatkozó) felhangúak.

A teljesítményre is hatással lehet

A helyzettel szembesülve érdeme feltenni a kérdést, milyen hatással lehet az online gyűlölködés a sportolókra. „Elkerülhetetlen, hogy azok, akiket közvetlenül érintenek a gyűlölködő kommentek, legyen szó akár sportolókról, akár hétköznapi emberekről, a félelem, a kirekesztettség, a bűntudat, és a védekezés szükségességét éljék át. Úgy tűnik, a nők még inkább célkeresztben találhatják magukat, ha sértegetésről van szó. A negatív gondolkodás kezelése érzelemkontrollt kíván meg, ami a sportolóknál különösen fontos készség. Gyakran a győztesek és vesztesek közötti különbség a megküzdési képességeken múlik” – mondja Giulia Giorgi pszichológus, aki hozzáteszi, a gyűlölködő kommentekre való reagálás is ebbe a kategóriába sorolható. „A sportoló számára alapvető elv, hogy tudja, hogyan kell irányítani az irányíthatót, és ne pazaroljon energiát arra, ami felett nincs hatalma. Ebben az értelemben, ha az online gyűlöletet rosszul kezelik, az olyan zavaró tényezőkhöz vezethet, amelyek akár egy sportverseny eredményét is kockára tehetik.”

Forrás: Elle